Black Page Orchestra

Концерт музике на 120 децибела, бечког класично-експерименталног састава Black Page Orchestra, одржаће се 14. октобра у Градској концертној дворани, као део програмског лука Друга? Европа.

На концерту ће се публици поделити штитници за уши, а потом извести програм од савремених композиција страних и домаћих аутора. Ансамбл доноси спајање класичног инструменталног састава са снажном енергијом уз подршку електронске музике и видео пројекција.

Све композиције на програму биће српске премијере и дела су композиторки и композитора: Матијаса Кранебитера (Аустрија), Ојвинда Торвунда (Норвешка), Миреле Ивичевић (Хрватска), Кристофера Ресија (Аустрија), Ане Гњатовић (Србија) и Маје Боснић (Србија).

Поред познатог наступа у подморничкој бази на острву Вис, где су извели Штокхаузенову композицију „Mikrofonie I“ у свом репертоару Black Page Orchestra садржи композиције чувених ствараоца 20. века, као и најактуелнија дела наручена посебно за овај ансамбл током претходних неколико година. Тако је и композиција Маје Боснић – ((мно.го)) за озвучени ансамбл, видео, живу електронику и штитнике за уши (2021), настала као посебна поруџбина Black Page Orchestra и премијерно је била изведена на фестивалу Muzikprotokol у Грацу, а потом у Бечкој концертној дворани Музикфераин (Musikverein Wien).

Black Page Orchestra до сада је наступио на преко стотину фестивала широм света од којих су најпознатији: Wien Modern, Impuls, Musikprokoll, Klangspuren (Аустрија), Ultraschall, SPOR (Немачка), Gaudeamus, Sound of Music (Холандија), Warsaw Autumn (Пољска), Mixtur (Шпанија), Transart (Италија) и Музичко бијенале у Загребу (Хрватска).

Поставку музичких извођача који ће гостовати у Србији чине: Елена Габријели (Elena Gabrielli) – флаута, Јукико Крен (Yukiko Krenn) – кларинет/саксофон, Самуел Торо Перез (Samuel Toro Pérez) – електрична гитара, Алфредо Овалес (Alfredo Ovalles) – клавир/клавијатуре, Игро Грос (Igor Gross) – перкусије, Рафал Залех (Rafal Zalech) – виолина/виола, Лео Морело (Leo Morello) – виолончело и Матијас Кранебитер (Matthias Kranebitter) – електроника.

Улаз је слободан.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом и глувима. Музика ће бити праћена повезаним видео-радовима, а једна композиција ће се свирати на фреквенцији за коју ће публици требати штитници за уши. Начин извођења те композиције допринеће да публика осети вибрације по телу.

Фото: Игор Рипак

 

Ознаке:

Датум

14. Октобар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:30

Локација

Градска концертна дворана
Булевар цара Лазара 67, Нови Сад

Организатор

Аустријски културни форум Београд
Интернет адреса
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
X