Дамир Имамовић, Trio Singer of Tales & Борис Ковач New Ritual Ensemble

Два концерта wold music жанра на којем ће наступити највећа регионална имена ове сцене, биће одржана у четвртак, 10. новембра у 20 часова у Новсадској синагоги.

Наступиће трио Singer of Tales којег чине Дамир Имамовић, Дарија Тиркан и Жига Голоб, а након њих Борис Ковач са New Ritual Ensemble.

Дамир Имамовић: „Singer of Tales (Босна и Херцеговина, Турска, Шведска)

Дамир Имамовић (Сарајево, 1978) један је од најзначајнијих представника данашње севдалијске сцене у БиХ. Аутор је седам музичких албума од којих је неке објавио за престижне wold music издаваче као што су The Glitterbeat Records(Двојка, 2016) и Wrasse (Singer of Tales, 2020). Одрастајући у породици севдалијских бардова, Дамир рано упознаје свет традиционалне музике. Први албум снима 2006, након чега следи серија наступа у БиХ и региону бивше Југославије. Касније ће га турнеје водити делом Европе, до Кине, САД-а, Мексика, Јапана и Индије. Сарађује с бројним еминентним музичарима, а радио је и са продуцентима као што су Крис Екман (Chris Eckman, албум Двојка), те Џоу Бојд и Андреа Гертлер (Joe Boyd / Goertler, албум Singer of Tales). Дамир је добитник је неколико домаћих и међународних награда и признања. Између осталог, проглашен је Најбољим европским уметником у области wold music-а (Songlines Magazine, 2021), а његов албум „Singer of Tales” добио је престижну награду немачког Удружења музичких критичара (2020).

У једном од актуелних пројеката Дамира Имамовића, „Singer of Tales”, учествује трио у ком су, поред Дамира, још и истанбулски мајстор турске класичне музике Дарија Тиркан (Derya Türkan) и изузетни словеначки контрабасиста Жига Голоб. Тиркан свира класични османски инструмент, троструну лиру по имену кеменче и познат је по сарадњама са врхунским уметницима. Голоб спада у ред најтраженијих контрабасиста у пољу џеза и импровизоване музике. Редовно сарађује са Тамаром Обровац, Матијом Дедићем и др.

Концерт у Новом Саду јесте премијерни наступ трија „Singer of Tales” и представљање истоименог албума у Србији.

Борис Ковач: New Ritual Ensemble (СРБ)
Овај концертни програм доноси низ превасходно ауторских композиција Бориса Ковача: дела камерне музике и world-џез-денс нумере писане за филм и позориште, као и једну баладу Лава Ковача у аранжманима за састав који је свој премијерни наступ имао на Свечаном отварању програма Нови Сад – Европска престоница културе, у Српском народном позоришту, 13. јануара 2022. године, пред високим званицама из Европске уније и Србије. Чланови ансамбла су вишедеценијски сарадници Бориса Ковача, чије је извођачко стваралаштво дубоко уткано у његов ауторски израз. Борис Ковач је композитор, инструменталиста и мултимедијални уметник. Пише музику за камерне саставе које обично сам увежбава и води. Многи од његових пројеката рађени су за позориште и филм. Његови албуми су се пет пута налазили на листама најбољих албума по избору панела World Music Charts Europe, а часопис Songlines је уврстио The Last Balkan Tango међу 50 најзначајнијих албума свих времена. За свој рад је вишеструко награђиван. Програм састава Борис Ковач New Ritual Ensemble на фестивалу Pocket Globe  ће бити претежно базиран на, условно речено, лакшим нотама овог аутора, а биће изведене и неке од његових најслушанијих композиција. С обзиром на то да наступ оваквог секстета није продукционо лако остварив у данашње време, концерт на Pocket Globe-у представља јединствену прилику за публику да присуствује музицирању истинских мајстора камерне музике, који са неупоредивом сензибилношћу изводе богат и разноврстан опус Бориса Ковача. Поред Бориса (сопран и алт саксофон, кларинет, мелодион, вокал), састав чине: Александра Крчмар (виолина), Лазар Новков (хармоника), Слободанка Стевић (клавир, семплер), Синиша Мазалица (контрабас) и Лав Ковач (бубњеви, семплер). За дизајн звука задужен је Дима Јаковљевић.

Концерт ће бити одржан у оквиру првог World Music Festivala Pocket Globe који доноси шест изванредних концерата у Новом Саду (Новосадска синагога / Позориште младих), од 10. до 12. новембра. У оквиру концертног програма наступиће уметници из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Марока, Француске, Турске, Кипра и Ирана.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

10. Новембар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 22:00

Локација

Синагога
Синагога, Јеврејска, Нови Сад

Организатор

Удружење Ring ring
Интернет адреса
https://ringring.rs/

Остали организатори