„Dark Velvet” за Јулију Хартиг

Концерт Јулије Хартиг одржаће се 10. јуна у 20 часова у Културној станици Свилара, као део програмског лука Хероине.

Јулија Хартиг је виолинисткиња која је од малих ногу везана за музику и композицију, захваљујући оцу Тибору Хартигу који је био виолончелиста и композитор и који је и сам доживео стваралачки процес и веома блиску сарадњу у писању дела за виолину. Неколико комада написао је или аранжирао за ћерку Јулију.

Јулијина жеља је била да већина композиција буде део CD „Dark Velvet” и да их на тај начин представи свету, да им да живот, како би се чуле и добиле прилику да буду препознати као део виолинистичког репертоара.

Овај CD се може посматрати као аутобиографска прича. То је одраз Јулијиног југословенског и холандског идентитета описаног у десет комада осам композитора. Сви ови комади имају свој јединствени музички језик и начин изражавања мисли и осећања. Од чисте, искрене и најнежније љубави до неземаљских звукова у потрази за одговорима. Неки од њих говоре о дубокој туги губитка, страсној похлепи за љубављу и животом, брутално искривљеној распаднутој лепоти или једноставно дивљој неукроћеној радости. Једна ствар која је заједничка свим делима је да су написане или аранжиране за Јулију са дубоким разумевањем њеног начина свирања, који је увек интензиван, искрен и изражајан.

На концерту ће бити изведене светске премијере:

Александра Вребалов: „Constellation Hartig” for violin and prepared piano (2021) ( „Сазвежђе Хартиг” за виолину и препарирани клавир)

Вељко Ненадић: „Air & RiffsDiptych for violin and piano (2022) („Air & Riffs” Диптих за виолину и клавир)

Флориан Магнус Маиер: „The Music of Erich Zann for solo violin (2022) ( „Музика Ерика Цана” за соло виолину)

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Juan Carlos Villarroel

Ознаке:

Датум

10. Jun 2022.
Завршен!

Време

20:00

Локација

Културна станица Свилара
Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад
X