Други дан / Фестивал српског подземља

Фестивал српског подземља одржаће се 21. и 22. октобра у Дистрикту, у оквиру Града стрипа програмског лука Друга? Европа.

Фестивал српског подземља ове године у фокус ставља стрип, као неизоставни елемент андерграунд културе. На фестивалу ће се током оба дана, својим понудама и радовима представити бројни стрип аутори, независни излагачи и визуелни уметници.

Другог дана Фестивала српског подземља наступиће бендови који до сада нису наступали на фестивалу.

Кратом је трочлани пост хардкор, пост панк/нојз/алтернативни рок бенд оформљен у Brutal Studiu у Новом Саду. Бенд је настао пре две године и до сада је објавио један ЕП под називом „Narcissist”, а тренутно раде на првом албуму.

После дуже концертне паузе, Тона се враћа у великом стилу, са обновљеном поставом и новим албумом који излази у октобру. Своју дугу одсутност бенд оправдава тајном турнејом по јужноамеричким џунглама где су се препустили чарима лагодног живота. Свако ко их је гледао уживо зна шта може да очекује фуриозну мешавину рока, панка и метала.

Ларска је крагујевачки трио који комбинује различите утицаје (stoner, grunge, psych, shoegaze, hardcore, desert rock) у необичној поставци – бубњеви и две бас гитаре. Њихов масивни зид звука уз прегршт употребе ефеката у основи подсећа на добро познате саставе из 70-их и 90-их, но Ларска успева да доказаним формулама дода лични печат уз свеж и другачији приступ. Ларска својим деби албумом „Can’t Steal it“ 2019. показује да има зрео и изграђен стил, а похвале стижу са свих страна, чему сведоче бројне стране и домаће рецензије у којима можете прочитати да је по свим параметрима реч о врло квалитетаном албуму који је словио за једног од домаћих кандидата за албум године, а по Балканрок редакцији нашао се на листи „Топ 25 регионалних албума 2019″.

Бенд Пустош је основан у марту 2019. године, али је уживо активан тек од августа 2021. године због рада на искључиво ауторским песмама. Ове песме су преточене у албум првенац „Сутон” који ће на овогодишњем Фестивалу српског подземља бити представљен публици. Пустош броји 3 члана који долазе из Инђије и доноси, по њиховом опису, „епски атмосферични блек метал”.

Claymorean је хеви метал бенд из Лазаревца. Бенд је настао 2014. године и до сада је објавио три студијска албума за Stormspell Records: „Unbroken”, „Sounds from a Dying World” i „Eulogy for the Gods”. Музика бенда се може окарактерисати као спој класичног и поwер метала, са мноштвом доом и епиц утицаја. а недавно је престижни рок часопис Loudwire сврстао Claymorean у 10 најбољих новооткривених хеавy метал бендова.

Scaffold је најстарији, активни домаћи деатхрасх метал бенд и ове године слави 30 година постојања. Прошле године бенд је објавио нови студијски албум „Codex Gigas” чија је промоција тренутно у току. Бенд је наступио на другом по реду Фестивалу српског подземља, а ове године на њихов тридесети јубилеј враћамо их на нашу бину да још једном публику продрмају својим немилосрдним и бруталним метал звуком.

3 А.М. (Три сата иза поноћи) је музичка група људи чије се искуство протеже до почетка деведесетих година прошлог века. Виновници су бројних превирања и смена генерација и стилова који су се називали хардкор зyуком, али су остали доследни главним одликама овог правца, бескомпромисно рокање и сирова поезија заоденута асфалтом. Бенд је до сада објавио деби ЕП под називом „Time for an awakening”, а наступ на овогодишњем Фестивалу српског подземља биће уједно и премијерно представљање публици у Новом Саду.

Сатница:

19 часова / Пустош
19.50 часова /Kратом
20.40 часова / 3 A.M. 
21.30 часова / Tona
22.20 часова / Larska
23.10 часова / Claymorean
00.00 часова / Scaffold

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Улазнице за фестивал су у продаји у целокупној Gigs Tix продајној мрежи као и на њиховом сајту.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

22. Октобар 2022.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Студентски културни центар Нови Сад
Електронска пошта
skcnovisad@gmail.com
Интернет адреса
http://www.skcns.org/