Romski umetnik u šarenom odelu sa tribalskom maskom u rukama

Еђгар (Edgar)

У завршници године титуле Европске престонице културе, у склопу програмског лука Друга? Европа, уз музику бунта кроз панк фестивал не завршавамо већ почињемо неку нову новосадску причу. Јер је Еђгар, уметник из бразилске фавеле са јаким ангажованим порукама и модерним изразом, порука коју шаљемо за крај – само кроз конструктивну критику и промишљање, културну размену и мењање перспектива можемо бити боље и праведније друштво, друштво за све!

Концерт ће бити одржан 27. новембра у 21 час у Дистрикту, Фабрика, а као подршка Еђгару наступиће и новосадски репери Рођени, Funky Guru, Ђаре и Ничке 3000 уз подршку Dj Keyri.

У сарадњи са новосадским реперима Еђгар је припремио сингл под називом „Долар, Лира, Еуро” кроз који је остварена важна уметничка сарадња чији резултат ће бити представљен и на његовом наступу 27. новембра у Фабрици.

Сиромашни градови познатији као фавеле око Рио де Жанеира и Сао Паола нису произвели само самбу и бразилску традиционалну музику, већ и фанк, а однедавно и хип хоп и реп. Тако ће у складу са концептом програма Друга? Европа која пропитује постојеће друштвене норме и устаљене наративе, наступити бразилски репер који потиче из фавеле, користи рециклиране материјале за израду одеће, а за прављење музике користи MPC.

Реч је о мултиталентованом уметнику Еђгару који се на бразилској урбаној сцени појавио 2018. године са својим деби албумом Ultrassom (Децк Дисц). Уз музичку продукцију Pupill-а, бубњара Nação Zumbi’са ниједан уметнички израз у његовом албуму није изолован.

У својим реп песмама Еђгар се бави питањима и проблемима друштва, животне средине, технологије и потрошње робе.

Номинован је у категорији дебитантског уметника за престижну бразилску музичку награду Prêmio Multishow и за награду коју додељује Удружење уметничких критичара Сао Паола.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Luiz Garrido

Ознаке:

Датум

27. Новембар 2022.
Завршен!

Време

21:00 - 23:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/