Екотопије / Екотисак

Екотопије је амбијентална просторна инсталација осмишљена као тактилно и сензорно искуство, урањање у антропоцен. Постављена као специфичан имерсивни простор, отвара нас ка другим погледима и визијама у контексту климатских промена.

Инсталација ће бити постављена у Павиљону на Штранду, од 22. до 31. јула, у току програмског лука Дунавско море као део пројекта „Екотисак”. Отварање изложбе заказано је за 22. јул у 18 часова.

Амбијентална инсталација уодношава неколико различитих радова (кућа, радио станица, каталог ибашта) који суочавају посматраче са комплексном мрежом узрочно последичних односа. Екотопија нас отвара ка последицама наших неодрживих навика, попут претеране куповине, небалансиране расподеле ресурса, превелике производње и експлоатације природе, проблематичним комуникационим односима, суживоту са другим нељудским бићима и неживим ентитетима и запостављања примењивог знања које смо наследили од наших предака.

Инсталација тежи да у посматрачима активира суочавање са усвојеним навикама и тако их отвори ка другим начинима сагледавања односа природног окружења, масовног конзумеризма и нашег доприноса постојећим проблемима али и могућим решењима.

Питања која рад тежи да побуди су: Колико смо свесни свог учинка у климатским променама; на коме лежи одговорност нерешавања проблема, корпорацијама или индивидуама; који су то препознати модели одрживости који могу бити примењени; можемо ли учити из прошлости и знања које смо наследили; може ли боља комуникација са планетом Земљом, биљкама, животињама подстакнути одрживији и избалансиранији живот?

Централни део амбијенталне инсталације, око којег се граде остали радови, чини кућа која постаје место пропитивања дисбаланса примене природних ресурса отварајући просторе старог запостављеног знања. Око куће налази се башта као пример конфликтне ситуације уживања и конзумације у којој се може прелиставати каталог производа кроз који се суочавамо са исходима данашњег начина живота и производње реалности. Конструкцију ове просторности надопуњава и радио станица која отвара простор звучне архитектуре и комуникације између човека и живости његовог свакодневног окружења које често занемарује.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

22. Jul 2022.
Завршен!

Време

16:00 - 21:00

Локација

Штранд, Нови Сад
Штранд, Нови Сад

Организатор

Центар за промоцију науке
Интернет адреса
https://www.cpn.edu.rs/

Остали организатори

Аустријски културни форум Београд
Интернет адреса
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
Аустријски културни форум Београд
Интернет адреса
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
X