Фемкање

Представа „Фемкање“ биће одржана у Новосадском позоришту 23. новембра у 19 часова, у оквиру позоришног програма Друге? Европе.

Текст: Јордан Цветановић
Режија: Исидора Гонцић
Улоге: Душан Каличанин, Зоран Пајић, Јована Миловановић
Продукција: Мерлинка фестивал, Театар Вук

У раскошном салонцу у строгом центру града живи удовица Фема, дама из старе београдске породице, са својом ћерком која ни мало не личи на своју софистицирану мајку. Фема покушава да своју бунтовну ћерку изведе на прави пут, док она само смишља како да јој напакости. Нова пакост коју је смислила јесте да доведе зета у кућу. Провинцијалца! Али се Фема не да тако лако преварити!

Реч писца – Фемкање: „Слика и прилика данашњице”

„Покондирена тиква” је комедија коју је Јован Стерије Поповић написао 1830. године, одмах после „Лаже и паралаже”, али је објављена тек 1838. године након додатне прераде. Први пут јер изведена на позоришној сцени у Београду 1842. године.

Више од два века, главни лик ове комедије карактера, Фема, проста и неугледна малограђнка без стила и лепих манира која је силно желела да побегне из свог занатлијског опанчарског света у вишу класу и постане угледна дама, и даље интригира публику и њена актуелност не јењава. Да би што пре постала део ноблеса Фема је потпуно променила себе, свој изглед и своје понашање. Споља је истина изгледала као припадница вишег слоја, хох госпођа, али је изнутра је била оно што и јесте – једна обична и уображена проста жена која је умислила да је школована и отмена дама из богате породице.

Међутим, шта би се десило да је Стеријина Фема оставила своје потомство? Да ли можемо да замислимо да је њена праунука израсла у исту такву жену? Да ли се малограђанштина преноси с колена на колена? Каква је то жена? Да ли је можда ви знате? Да ли живи међу ту негде нама? Ком слоју заправо припада? Чега се плаши? Какви су јој снови? Да ли можемо да замислимо да је она нечија мајка? Како подучава ћерку?

Одговоре на сва ова питања можда може да вам да урнебесна комедија „Фемкање”, базирана на радњи драме „Покондирена тиква” тако што је целокупна радња заправо смештена у данашње време, доводећи ликове у сасвим нове наративе које модерно доба носи са собом. Суочавајући се са улогом мајке која мора да остане доследна себи, нова Фема је заправо иста она жена која се из петних жила труди да и своју наследницу обликује на исти начин, плашећи се да кроз њу њено аутентично порекло може бити заувек разоткривено и да истина може изаћи на видело. Динамика односа се компликује додатно када ћерка одлучи да у кућу позове у посету будућег дечка, заправо зета, који квари ту идеалну слику друштва коме Фема тежи. Доводећи у питање цео његов интегритет и понашање којег се гнуша, Фема по ко зна који пут демонстрира слику менталитета у коме и даље живимо – дубоку срамоту и кривицу због онога што заиста јесмо и коме припадамо. Управо се та криза идентитета прелама кроз цео заплет који кулминира катарзом, чинећи управо њу, вођу целе операције, жртвом сопствених комплекса и јефтине манипулације.

Баш као и у оригиналној верзији, ова „комедија за весело друштво” открива прави карактер и нарав у једном друштву препуном изопачености. Ово је прича вођена бритким дијалозима како би се што уверљивије приказала слика нашег народа, а да при том ни у једном тренутку не скрене у непотребно карикатурисање и комичну патетику, већ треба да представља једно велико огледало у коме се сви по мало плаше да погледају и кажу кога виде.

Представа ће бити одиграна у оквиру фестивала „Мерлинка“ који ће бити представљен у току програмског лука Друга? Европа. Све информације и програм фестивала погледајте на овом линку.

Фото: Промо 

The event is finished.

Ознаке:

Датум

23. Новембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 21:00

Локација

Новосадско позориште - Újvidéki Színház
Јована Суботића 3-5, Нови Сад
Интернет адреса
http://www.uvszinhaz.com/sh

Организатор

Фестивал Мерлинка
Интернет адреса
merlinka.com
X