Филм Куден & Кента Камбара и перформанс Сунце / Ухвати филм

Јапански уметник Кента Камбара гостоваће 16. октобра у Културном центру Новог Сада, на затварању филмског програма Друге? Европе „Ухвати филм!“.

Након пројекције филма „Куден & Кента Камбара“, у којем је Кента главни актер, уживаћемо у његовом перфомансу „Сунце“ који ће уживо извести за новосадску публику.

„Ако могу да начиним да људи помисле да је инвалидитет интересантан, да је различитост кул, онда су моји наступи успешни“, изјавио је Кента.

Кента је јапански перформер који својом уметношћу жели да утиче на промену перспективе јавности према особама са инвалидитетом. Наступао је на затварању Параолимпијских игара у Риу 2016. и на отварању Параолимпијских игара у Токију 2020. Новосадској публици познат је по филму „Плесач у колицима“, који је приказан 2018. године на фестивалу „Ухвати филм“.

„Ухвати филм“ једини је регионални филмски Фестивал на тему инвалидности. Већ 20. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, а од 2017. у Бањалуци под вођством хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице.

Овогодишњи 20. „Ухвати филм“ је најприступачнији филмски фестивал у региону, будући да је приступачан особама са физичким инвалидитетом, слепима и глувима. Циљ фестивала је афирмација домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоција могућности и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз уметност.

Наступ овог несвакидашњег уметника подржао је EU-Japan Fest Committee, као део званичног програма Нови Сад – Европска престоница културе, програмског лука Друга? Европа.

Фото: Nobuyuki Arai 

 

Ознаке:

Датум

16. Октобар 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 21:00

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Креативно афирмативна организација „Парнас”
Интернет адреса
www.kaoparnas.org

Остали организатори

Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/