Филмски програм Друге? Европе / Ухвати филм

Филмски програм финалног лука Друга? Европа „Ухвати филм“ биће одржан од 12 до 16. октобра у Културном центру Новог Сада и донети нам разноврстан и несвакидашњу програм.

Поред пројекција чак 29 сјајних краткометражних филмова који мењају перспективе, „Ухвати филм“ доноси и наступе два изврсна инострана уметника: Erwina Аљукића из Немачке и Кенте Камбара из Јапана, али и стручну конференцију „Од дискриминације до развоја публике“ на којој је уводни говорник Matthijs Wouter Knol, директор Европске филмске академије.

Двадесето издање фестивала „Ухвати филм“ је ове године најприступачнији филмски фестивал у региону.

По први пут један филмски фестивал приступачан је особама са физичким инвалидитетом, глувима и слепима. Филмови су описно титловани на српски, а по први пут у историји филмских фестивала у Србији филмови су и аудио-описани и синхронизовани на српски.

Сви говорни сегменти преводе се на српски знаковни језик, а догађаји се реализују у физички приступачном простору – биоскопу Културног центра Новог Сада.

Градимо нови град са Erwinom Аљукићем

Фестивал се свечано отвара у среду 12. октобра у 18 часова у биоскопу Културног центра Нови Сад. На позорници нас чека немачки глумац Erwin Аљукић који ће уживо на сцени извести перформанс „Изградићемо нови град“, а затим ће са нама дискутовати о важности уметности и друштвеног активизма. Erwin је глумац, перфомер, активиста и члан Европске филмске академије. Познат је из различитих филмских остварења (серија „Marienhof“, филм „Wo ist Fred“ и „Kollegen“). Erwin је један од јавних заговорника за права глумаца са инвалидитетом и геј уметника у Немачкој, а члан је и Европске филмске Академије. Поред сјајног Erwina, публика ће уживати и у награђеном прошлогодишњем филму „Orkestar Los Bengalas“.

Matthijs Woulter Knol, директор Европске филмске академије, отвориће 20. фестивал „Ухвати филм“, а 13. октобра говориће на конференцији „Од недискриминације до развоја публике”.

Конференција ће дати одговоре на питања које елементе приступачности је неопходно испунити да би се утицало на развој публике, како их буџетирати, које су добробити приступачног фестивала, али и како заједничким снагама можемо утицати на јавност и доносиоце одлука да више пажње и средстава одвоје на приступачност филмских фестивала.

У оквиру конференције, планиран је округли сто на тему „Превазилажење изазова филмских и фестивалских продуцената у постизању приступачности“, у оквиру којег ће присутни изнети своја искуства, препреке на које наилазе у свом раду, постављати питања и тражити решења. Специјални говорник на конференцији биће Matthijs Wouter Knol, директор Европске филмске академије.

Филмови који мењају перспективу

Истог дана након конференције, од 18 часова у биоскопу Културног центра Нови Сад биће приказане пројекције чак 29 филмова из 18 земаља света у оквиру такмичарског програма фестивала. Филмови су уметнички, тематски и жанровски разноврсни, са снажним порукама. Показују нам важност емпатије, солидарности и пријатељства. Сијају бригу за себе и друге. Указају на одговорност свих нас да градимо нове градове за све. Сијају решења и промене. Сијају љубав.

Детаљна сатница филмског програма, као и описи филмова, доступни су на овом линку.

Након пројекције филмова сваки дан очекују нас разговори са поводом. Објашњавамо, дискутујемо и размењујемо утиске. Учимо, критички преиспитујемо себе, друге и свет око себе. Рушимо стереотипе и предрасуде и мењамо перспективе. У госте нам долазе: Erwin Аљукић, Милица Вељковић, Синиша Туцић, Хелга Пашкван, Милица Лазаревић и Кента Камбара.

Наступом Кенте Камбаре свечано затварамо „Ухвати филм“

Након филмских пројекција, 16. октобра, уживаћемо у филму Kuden&Kenta Kambara у којем је Кента главни актер, а затим и у његовом перфомансу „Сунце“. Кента је јапански перформер који својом уметношћу жели да утиче на промену перспективе јавности према особама са инвалидитетом. Наступао је на затварању Параолимпијских игара у Риу 2016. године и на отварању Параолимпијских игара у Токију 2020. године.

„Ухвати филм“ једини је регионални филмски фестивал на тему инвалидности. Већ 20. година успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, а од 2017. у Бањалуци под вођством хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице.

Фото: М. Томић

The event is finished.

Ознаке:

Датум

12. Октобар 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 21:00

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Креативно афирмативна организација „Парнас”
Интернет адреса
www.kaoparnas.org

Остали организатори

Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/
X