Erwin Аљукић: Перформанс – Изградићемо нови град / Ухвати филм

Правац из Минхена, стиже нам немачки глумац Erwin Аљукић у оквиру програмског лука Друга? Европа.

Његов перформанс „Изградићемо нови град“ доживећемо 12. октобра од 18 часова у Културном центру Новог Сада у оквиру свечаног отварања филмског програма Друге? Европе „Ухвати филм!“.

Перфоманс „Изградићемо овај град“ настао је по мотивима представе „Wir werden mutig gewesen sein“, који се изводио у Народном позоришту Дармстадт. Уживо, само на 20. фестивалу „Ухвати филм!“, Erwin ће извести део своје улоге из ове представе.

Кроз уметност, подсетиће нас да свако од нас носи снагу и моћ да промени себе, а и друштво око нас – да изгради неку нову и бољу будућност за све. Након перфоманса, публика ће имати прилике и да присуствује разговору са Erwinom о уметности и активизму.

„Ја сам хомосексуалац, имам инвалидитет, моји родитељи долазе из Босне и Херцеговине, наша породица је муслиманска и тиме уједињујем врло опречне позиције“, описује себе Erwin, који је рођен и одрастао у Немачкој.

Erwin је глумац, перфомер, активиста и члан Европске филмске академије. Дуги низ година глумио је у немачкој серији „Marienhof“, а играо је и у филму „Wo ist Fred“ са добро познатим Til Schweigerom. Публика са „Ухвати филм” фестивала зна га из филма „Колеге“, који је 2016. године добио и награду за Филм који мења перспективе. Глумио је у неколико немачких позоришта, од 2018. до 2020. године био је стални члан ансамбла државног театра у Дармстату, а тренутно је стални члан ансамбла камерног позоришта у Минхену. Активно се бави и плесом.

Erwin је и један од јавних заговорника за права глумаца са инвалидитетом и геј уметника у Немачкој. Део је кампање „Actout“ за већу видљивост LGBTQ+ професионалних глумаца у Немачкој.

„Годинама сам патио што се о мени увек изнова судило само на основу изгледа, а то није једина ствар која ме чини, ја сам много више од тога. Ја сам мањина у мањини.”, каже Erwin.

„Ухвати филм!“ једини је регионални филмски фестивал на тему инвалидности. Већ 20. годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнаса, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Удруге Спирит, а од 2017. у Бањалуци под вођством Хуманитарне организације Партнер и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице.

Овогодишњи 20. „Ухвати филм!“ је најприступачнији филмски фестивал у региону, будући да је приступачан особама са физичким инвалидитетом, слепима и глувима. Циљ фестивала је афирмација домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоција могућности и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз уметност.

Детаљан програм 20. фестивала „Ухвати филм!“ пронађите на сајту фестивала.

Фото: Dennis König

Ознаке:

Датум

12. Октобар 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 20:00

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад

Организатор

Креативно афирмативна организација „Парнас”
Интернет адреса
www.kaoparnas.org

Остали организатори

Културни центар Новог Сада
Интернет адреса
https://www.kcns.org.rs/