horovi

Хорови – Z’Borke, Хоркестар и Поп хор Радио

Наступи ангажованих хорова Z’Borke из Љубљане, Хоркестар из Београда и Поп хор Радио из Новог Сада, биће одржани 12. јуна у 20 часова на бини у пролазу код књижаре Булевар Букс. Концерт ће бити организован као део свечаног затварања „Аутономног фестивала жена”, као део програмског лука Хероине.

Аутономни, самоорганизовани Феминистички пјевачки збор Z’Borke настао је у марту 2014. године у Љубљани као одговор на репродуцирање сексистичких, мизогиних текстова у народној, популарној и хорској музици у Словенији. Z’Borke се све од тада споменутим тенденцијама супротстављају тако што за свој репертоар бирају феминистичке, еманципаторне пјесме из најразличитијих језика и култура, те „поправљајући“ сексистичке текстове из домаћег опуса.

Хоркестар је самоорганизовани хор (хор + оркестар) из Београда. Настао је 2006. године, променом имена након одласка групе Шкарт која је основала Хоркешкарт 2000. године. Хоркешкарт је у великој мери трасирао пут којим и данас иде Хоркестар.

Хоркестар је задржао део репертоара Хоркешкарта, који се састоји од револуционарних и радничких песама, али се већином изводе песме компоноване на стихове домаћих песника и филозофа (Васко Попа, Станислав Винавер, Слободан Тишма, Душко Радовић, Др Протић), обрада песама new-wave и пунк бендова (Шарло Акробата, Параф, Добри Исак, Обојени програм), као и ауторских песама чланова хора.

Поп хор „РАДИО” основан је октобра 2016 године. Чини га мноштво певача и певачица различитих генерација, професија, интересовања. До сада су имали бројне наступе у Новом Саду и околини, укључујући и мини-турнеју у Словенији децембра 2019.

Учествовали су на свечаном отварању Културне станице Еђшег, у организацији Фондације Нови Сад Европска престоница културе, ЕПК 2021, певали на манифестацијама „Новосадско пролеће”, „Ноћни базар”, „Фрушкогорски маратон”, „Пикантерије”,„Ноћ Биологије”, „Ноћ истраживача”, „Новосадска култура сећања”, „Времеплов”  „Ми певамо Битлсе”, КС Свилара, „Nišville Jazz фестивал”2021 , „Охрид Костоски фестивал”2022. Са поносом истичу да су организовали и учествовали у великом броју хуманитарних акција, од којих издвајају манифестације током којих је сакупљен новац за помоћ у раду организација „Живети усправно” и „Срце” и многе људе којима је помоћ била неопходна. Хор је аматерски, а чланови хора су узраста старијих од 30 годимна.  Њихови наступи су енергични, а на репертоару је поп, jazz, funky, рок , филмска и електронска музика.

Цео програм „Аутономног фестивала жена” погледајте на овом линку.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Промо

 

Ознаке:

Датум

12. Jun 2022.
Завршен!

Време

20:00

Локација

Булевар Букс
Булевар Михајла Пупина 6, Нови Сад
Интернет адреса
https://www.facebook.com/BulevarBooks/

Организатор

Удружење грађана OFF Нови Сад
X