Интима

Представа „Интима” ће бити одиграна 21. новембра, од 20.22 до 21.30 часова у Дистрикту, у простору Бироа, као део пројекта „Невидљива уметност: опојна младост модернизма”.

Пројекат се реализује у оквиру програмског лука Друга? Европа и представиће ревитализацију новосадске неоавангарде кроз различите препознатљиве уметничке изразе и теме.

За 40 година живота у шуми, под организаторским и идеолошким вођством Божидара Мандића, Породица бистрих потока је направила 24 представе – изванредне, формално и философски уткане у визију уметничког стварања сиромашног позоришта. У овој представи којом обележава јубилеј борбе за опстанак и потврду своје уметничке праксе, ови позоришни „бели витезови“ још једном искрено и дубоко отварају проблеме савременог живота и цивилизације.

У лавиринту отуђености, усамљености у коју је запао човек. Готово да је закорачио у грозоту.
Представа настоји да средствима алегорије и ликовним сликама да предлоге за повратак човека човечности. Присност, блискост, саосећање.

Представа „Интима“ рађена је без технике, уз скромну реквизиту, она се супротставља технологији и мејн стриму. Јер основа сваке уметности, по мишљењу Породице, је продор философије и лепоте кроз самог човека, аутора.

Позориште је космос без маске.

У представи играју: Драгана Јовановић, Урош и Маја Вукша, Зоран Марковић, Катарина Јовановић, Мирела Андрић и Божидар Мандић

Породица бистрих потока је еколошко-уметничка комуна у подножју планине Рудник, на ободу села Брезовица. Основана је 1977. године. Њен оснивач је књижевник, ликовни уметник и драматург Божидар Мандић. Ова комуна спада у пионирске тачке повратка природи. Њено деловање је алтернативно, а дом је отворен и усмерен ка опстанку. Она је мало „живилиште“ у којем се негују елементи душе и човечности. У Породици бистрих потока развија се емоционалност и загрљајност. Три њена основна елемента су: екологија – хуманизам – култура. Живећи у нетакнутој природи, чији дом окружују три потока, до сада ју је посетило преко двадесет хиљада људи. Основно начело Породице бистрих потока је: Појединац и планета.

Божидар Мандић (Нови Сад, 1952) књижевник, оснивач Породице бистрих потока 1977. године.
Своје уметничко деловање је започео као један од протагониста новосадске концептуалне сцене. Средином седамдесетих година 20. века, почео је да се занима за другачији облик стварања. Дотадашње спровођење све интимнијих акција и неизлагачких концепата унутар групе КОД (Мирослав Мандић, Слободан Тишма, Марко Радојичић и Славко Богдановић) и групе „Јануар-Фебруар-Март“, допринели су жељи за свакодневним остваривањем сличних искустава, чија је реализација једино била могућа у природи. Слично ономе што је је у исто време започела словеначка група ОХО (Давид Нез, Андраш Шаламун, Марко Погачник) у селу Шемпас (у Випавској долини).
Године 1977. из Новог Сада се сели и настањује у селу Брезовица, подно Рудника где је утемељио прву српску еколошко-уметничку комуну Породица бистрих потока.
Објавио је петнаест књига, реализовао дванаест самосталних изложби и театарских представа. Сарадник је Дечје редакције Радио Београда и Радио Телевизије Србије и колумниста дневног листа Данас.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

21. Новембар 2022.
Завршен!

Време

20:20 - 21:30

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Породица бистрих потока
Интернет адреса
https://www.facebook.com/groups/porodicabistrihpotoka/