oružje kao muzički i vizuelni instrumenti

Из буке у звук – изложба

У оквиру програмског лука Тврђава мира, 2. јула у Музеју Војводине биће отворена изложба вајара Николе Мацуре под називом „Из буке у звук“. Изложба је отворена до 3. августа.

Новосадски вајар изложиће своје музичке инструменте чија је провокативност и специфичност садржана у томе што су направљени од материјала са војног отпада. Основна идеја садржана је у самом наслову: бука карактеристична за ратна дејства преводи се у креацију, у музички звук. Изложба је резултат је дугогодишњег истраживања Николе Мацуре о односу скулптуре и звука. У процесу трагања за атрактивним скулптурама и инсталацијама представљеним савременим визуелним језиком, који у себе уграђује више елемената савременог уметничког израза, Мацура ствара занимљиве скулптуре – музичке инструменте од ратног, војног материјала. Кроз поступак уметничке апропријације, он се критички осврће на минуле ратове, промовише политике мира и заједништва и критички промишља рат и његове узроке.

Културно-политички значај пројекта огледа се у афирмацији идеје демилитаризације, кроз уметничку интервенцију на војним објектима, чиме аутор жели да укаже на неопходност смањивања употребе војног арсенала у процесима успостављања одрживог мира.

Радно време Музеја Војводине:

Уторак-петак: 9-19 часова

Субота и недеља: 10-18 часова

Понедељак: затворено

Ознаке:

Датум

02. Jul 2022.
Завршен!

Време

09:00 - 19:00

Локација

Музеј Војводине
Dunavska 35, Нови Сад

Организатор

Академија уметности у Новом Саду
Интернет адреса
http://en.akademija.uns.ac.rs/

Остали организатори

Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
X