Ila Kofler, žena koja vaja vistu, u pozadini se vide razna vajarska dela, ženske figure

Из женског угла

Изложба „Из женског угла” биће реализована у оквиру програмског лука Хероине, од 21. маја до 19. јуна у Културном центру „Карловачка уметничка радионица”, а отварање је заказано за 19 часова. На изложби је представљено дванаест значајних жена које су својим деловањем учиниле искорак из друштвених стереотипа и оставиле значајан траг у српској култури.

Замисао је да целокупан простор функционише као јединствена сценографска прича о личностима коју ће пратити и  каталог на српском и енглеском језику.

Поставка ће нам кроз мултимедијални садржај дочарати репродукције оригиналних уметничких дела, фотографија, примењене уметности, докумената и дигиталних приказа.

Програм који прати изложбу:

 

21. мај у 19. часова / Отварање изложбе

Свечано отварање изложбе је прилика да се на посебан начин истакне значај протагонисткиња изложбе, укаже на културне потенцијале и женског и свеукупног стваралаштва, те да се приближи идеја интеграције српске култуне баштине у глобални контекст.

25. мај / Радионица за предшколски узраст и ниже разреде основне школе „Моја мама је сликарка”

Тема прве радионице коју води Мирко Димић, намењене предшколском узрасту и нижим разредима основне школе, биће „Моја мама је сликарка”, где ће деца бити упозната са протагонисткињама изложбе – сликаркама и да кроз разговор дочарају замишљено занимање као професију њихових мама. Деца ће бити упозната са занимањима протагонисткиња изложбе и ексклузивношћу тих занимања у прошлом времену, и добиће могућност да научено упореде са личним искуством и искажу речима примереним њиховом узрасту.

28. мај / Ауторско тумачење изложбе „Из женског угла”: Ко нас посматра „из женског угла”?

Разговор води Јасна Јованов, која ће нам дочарати изложбу из ауторког угла.

1. јун / Радионица за предшколски узраст и ниже разреде основне школе „Моја мама је глумица”

Тема друге радионице коју води Мирко Димић, намењене предшколском узрасту и нижим разредима основне школе, биће „Моја мама је глумица”, где ће деца бити упозната са протагонисткињама изложбе – како изгледа бити глумица или оперска певачица и потом ће кроз разговор моћи да дочарају замишљено занимање као професију њихових мама.

4. јун / Чешки дан: стручно тумачење изложбе, кратак осврт на Јозефа Ладу. Предавање о Зденки Живковић, Туристичка тура „Чеси у Сремским Карловцима” и посета Музеју шибица

Програм воде: Јасна Јованов, Лидија Бубњевић и Јована Поповић Бенишек.

Чланови чешких удружења из Србије и региона присуствоваће стручном тумачењу изложбе „Из женског угла”, ауторке Јасне Јованов. Лидија Бубњевић ће говорити о кописткињи Зденки Живковић, која је као дете с родитељима дошла у Београд из родне Чехословачке и у Југославији дала огроман допринос очивању српске средњовековне култуне баштине. Циљ предавања је да нас упозна с актовностима ове ауторке, као и да покаже како чување порекла и корена може да се усклади са животом и новој домовини и посвећеношћу њеној култури и уметности. Биће реализована пешачка туристичка тура „Чеси у Сремским Карловцима”, затим посета Музеју шибица уз стручно тумачење поставке и упознавање посетилаца с настанком колекције шибица током живота колекционарке Јасне Новак у Чехословачкој и осталим дешавањима везаним за ову занимљиву иституцију.

8. јун / Предавање „Жене колекционари: Јасна Новак и колекција шибица”

Предавање ће водити Јована Поповић Бенишек, сликарка, ликовни педагог и кустос Музеја шибица у Сремским Карловцима

Предавање „Жене колекционари: Јасна Новак и колекција шибица” треба да осветли колекционарску посвећеност која је довела до стварања колекције шибица светског реномеа, те да истовремено упозна публику са личношћу саме колекционарке Јасне Новак, али и с њеним професоналном каријером редитељке и преводиоца. Колекција је настала у Прагу, где је Јасна Новак неко време живела и радила као редитељ и преводилац. Ово предавање ће проширити наша знања о једној значајној личности истовремено релевантној за чешку и српску култру, као и о једном малом, али веома занимљивом музеју који постоји у Сремским Карловцима.

11. јун / Предавање „Бунт и верност: Милица Нинковић и Милена Јесенска”

Предавање „Бунт и верност: Милица Нинковић и Милена Јесенска” одржаће др Милица Димитријевић са циљем да нас упозна са сличностима непоколебљивог духа и верности зацртаној идеји код Милице Нинковић, активисткиње и преводиоца и у случају чешке књижевнице и преводиоца Милене Јесенске, која је позната као блиска пријатељица и преводилац дела Франца Кафке с немачког на чешки.

Упознаћемо се са мало познатом биографијом Милице Нинковић и њеним политичким активизмом, као и преводилачким радом. Истовремено ћемо сазнати о занимљивој, код нас још мање познатој, чешкој књижевници Милени Јесенској, и чућемо животну причу о особи којој је посвећена збирка писама Јозефа Кафке „Писма Милени”.

15. јун / Предавање „Шта су за нас учиниле Надежда Петровић и Даница Јовановић?”

Предавање на тему „Шта су за нас учиниле Даница Јовановић и Надежда Петровић” представиће креативност, друштвени и патриотски активизам ове две сликарке, као и својеврстан процес њихове еманципације који се одвијао кроз патриотски рад, буђење националне свести и едукацију кроз упознавање с народном традицијом.

И Надежда Петровић и Даница Јовановић су сликарке добро познате публици и стручној јавности, али постоје аспекти њиховог рада који нису довољно познати, а значајни су за њихову свеукупну уметничку и животну биографију. Ово предавање је конципирано да нас упозна управо с тим, мање познатим животним причама, а сазнаћемо их од Јасне Јованов.

19. јун / Ауторско тумачење изложбе „Из женског угла”, поводом затварања изложбе

У другом термину стручног вођења изложбе ћемо још једном бити у прилици да сазнамо више о протагонисткињама изложбе из женског угла, о видовима женске еманципације кроз време и о стваралаштву жена које нису желеле да се понашају и стварају у складу са устаљеним друштвеним стереотипима.

Изложба ће моћи да се погледа од уторка до петка, од 13 до 18 часова,и суботом и недељом од 11 до 20 часова.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

21. May 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Културни центар „Карловачка уметничка радионица" Сремски Карловци
Категорија

Организатор

Културни центар „Карловачка уметничка радионица" Сремски Карловци

Остали организатори

Удружење Чешка беседа
Удружење Чешка беседа