akcenti novi sad

Изложба Акценти – Нови Сад

На Дан града Новог Сада, 1. фебруара 2022. године, у Збирци стране уметности отворена је изложба „Акценти – Нови Сад, у оквиру програмског лука Сеобе.

Нови Сад, град чији је настанак неодвојиво везан за Петроварадинску тврђаву, растао је уз Дунав, развијао се у оквирима различитих држава, пратећи европске трендове у готово свим областима јавног и приватног живота. Био је простор узбудљивих историјских процеса и догађаја, некада трагичних и за град разарајућих, а некада, заслугом његових грађана, величанствених и слављених. Током протекла три века постао је место за живот становницима који су са собом доносили своје идентитете и прихватили начин живљења у новом окружењу, као и посебност оних других, којима је Нови Сад такође постао уточиште. Тако су створени јединствен дух и мултикултурални идентитет Новог Сада.

Представити идентитет Новог Сада у години када носи ласкаву титулу Европске престонице културе није лак задатак. У жељи да суграђанима и гостима града пружимо информације о његовим кључним елементима, симболично смо издвојили 22 године, 22 акцента. Жеља нам је била да кроз њих дочарамо европски град чији су грађани различити, али једнаки у борби за своје слободе, град који је увек ценио образовање и писану реч и који је увек био спреман да прихвати нове трендове и изазове.

Комплексност теме, разноврсност материјала и простор који нам је на располагању, умногоме су допринели да концепција изложбе буде базирана на хронолошко-тематском приступу. Изложба је замишљена као мултимедијална платформа коју ће, симболично, чинити 22 целине. Вишеслојна интерпретација презентованих садржаја омогућиће посетиоцу да стекне знања и доживи различите аспекте локалне историје, од насељавања становништва и елибертације, преко кључних историјских догађаја и личности, до савремене музичке сцене.

Одреднице које одабране целине повезују у јединствен наратив су: слобода, Европа, мултикутуралност, еманципација и експанзија. Визуализацијом, симболичким и текстуалним представљањем богате грађе, а уз поштовање принципа савремене музеолошке праксе, жели се дочарати и сачувати од заборава мултукултурално, европско културно наслеђе које су стварале и чувале генерације становника Новог Сада.

Поставка ће бити иновативна – мултимедијална и партиципативна, уз организацију бројних пратећих садржаја током трајања изложбе (концерти, предавања, радионице итд.).

Аутори водећих наратива, као и текстова у оквиру сваке целине, биће кустоси Музеја града Новог Сада: др Јелена Бањац, Весна Ангеловски Недељковић, Ивана Јовановић Гудурић, Љиљана Лазић, Маријана Раткелић, Гордана Буловић, Оља Магловски, Јелена Савић, Атила Хорнок и Гордана Петковић. , који ће уједно извршити и избор предмета из музејског фонда, уз креативно вођење и ауторски печат др Душана Јововића.

Партнери изложбе су Историјски архив града Новог Сада, Завод за заштиту споменика Новог Сада и Маркетиншка агенција Кућа чуваркућа.

Радно време музеја:

Понедељак: Затворено
Уторак–Недеља: Од 9 до 17 часова

Фото: Владимир Величковић

Ознаке:

Датум

26. Август 2022.
Завршен!

Време

09:00 - 17:00

Локација

Музеј Града Новог Сада
Дунавска 29, Нови Сад
Интернет адреса
http://www.museumns.rs/

Организатор

Музеј Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.museumns.rs/

Остали организатори

Историјски архив Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.arhivns.rs/
Завод за заштиту културе града Новог Сада
РТВ
Phone
+381 21 210 14 20
Електронска пошта
pisarnicaradija@rtv.rs
Интернет адреса
https://www.rtv.rs/
X