u potrazi za evropom

У потрази за Европом

Изложба на отвореном „У потрази за Европом” биће постављена од 26.  јуна до 17. јула на Београдском кеју, Кеју жртава рације и Сунчаном кеју, у склопу програма Тврђава мира.

„У потрази за Европом” је вишеслојни мултимедијални концепт који комбинује неколико врста израза и различитих начина интеракције са публиком, укључујући изложбу, дебате са међународним гостима и онлајн продукцију.

Ово је прича о стварању послератне Европе и о Европи коју тек треба да створимо. Неколико историјских личности послужиће као симболични водичи кроз историјске и друштвене процесе Европе након Холокауста. Упознаћемо се са дилемама са којима се суочавала послератна Европа и друштвеним променама које су омогућиле стварање Европе какву данас познајемо. Новосађани, али и грађани других градова Србије и Европе, водиће директан дијалог о будућности Европе и изазовима са којима се данас суочавамо како бисмо заједно остварили Европу какву желимо.

Најважнији део концепта је мултимедијална изложба развијена на модуларни начин, где су станице постављене дуж Београдског кеја, Кеја жртава рације и Сунчевог кеја. Ови простори, као и грађани који туда пролазе, постају не само део сценографије, већ и неодвојиви део саме изложбе. На овај начин, симболично и конкретно, остварујемо директну интеракцију између садржаја изложбе и града Новог Сада, његових грађана и целог нашег друштва.

Међународни тим кустоса из Србије, Холандије и Немачке радио је на осмишљавању наратива и одабиру репрезентативних личности које су на различите начине симболично или директно повезане са стварањем савремене европске политичке и културне заједнице и њених вредности.

Изложба прати различите фазе друштвених промена које ће бити представљене кроз панел дискусије, подељене у три целине: „Суочавање с прошлошћу”, „Завршетак рата – помирење” и „Демократске реформе – у потрази за Европом”.

Кроз „шетњу” са одабраним Европљанима, визионарима, уметницима, политичарима и јавним личностима, пратићемо друштвене промене у Европи током неколико деценија, од краја рата до данас.

Из ове три тематске перспективе, три јавне дебате са домаћим и међународним гостима бавиће се питањем где је Европа данас, како одбранити угрожене европске вредности и какву Европу желимо сутра.

Кроз сарадњу са међународним тимом кустоса, културних стручњака из Србије и Европе, изложбу организују „Тераформинг” из Новог Сада, у партнерству са Фондацијом „Конрад Аденауер” и Архивом Војводине из Новог Сада.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

26. Jun 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Сунчани кеј
Сунчани кеј, Нови Сад

Организатор

Terraforming - Тераформинг
Електронска пошта
contact@terraforming.org
Интернет адреса
https://terraforming.org/

Остали организатори

Архив Војводине
Архив Војводине
Електронска пошта
info@arhivvojvodine.org.rs
Интернет адреса
https://arhivvojvodine.org.rs/sr/