Јапанско-српски фестивал филма

Јапанско-српски фестивал филма биће одржан од 9. до 13. новембра у Културном центру Новог Сада и у Дистрикту у оквиру програмског лука Друга? Европа.

Допринос у потрази за другачијим у оквиру програмског лука Друга? Европа доноси „Јапанско-српски фестивал филма” заснован на културној размени између Јапана и Србије кроз специфичан модел програмског приказивања, учења и праксе. У години титуле Европске престонице културе, у Новом Саду ће у оквиру фестивала бити организована гостовања познатих јапанских глумица и глумаца и редитељки и редитеља.

Публику очекују четири групе активности које су тематски подељене: звук (мултимедијална изложба), вид (филмски програм), тело (перформанс), ум (панел, радионица, мастерклас). Фестивал ће окупити и представнике и представнице еминентних европских организација са сличном агендом попут „Nippon Connection Festivala” (Франкфурт, Немачка) и кастинг платформе Duart (САД).

Фестивал ће отворити јапанска кореографкиња Кino Mekhju, која ће извести перформанс под називом „Пролећна киша”.

Ова представа је омаж традиционалном плесном стилу у Јапану који се зове Нихон Бујо. Овај перформанс је платформа на којој се културе укрштају и истражују традиционалну и савремену форму уметности под утицајем културног плеса.

Једноставан избор музике са само једним инструментом ствара ауру јапанског села. Покрети инспирисани зеленим спокојем и мапе земље прекривене бескрајним пиринчаним пољима. Путовање унутар душе под утицајем скромног начина размишљања људи у Јапану. Циљ перформанса је да ода поштовање наученим лекцијама из утицаја културе.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Ознаке:

Датум

09. Новембар 2022.
Завршен!

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад
X