karneval obrednih povorki

Карневал обредних поворки – Дечји маскенбал

У оквиру Карневала обредних поворки 10. марта од 11 сати у Мастер хали Новосадског сајма одржаће се дечији маскенбал намењен деци узраста од 5 до 12 година из културно-уметничких друштава, предшколских установа или основних школа и осталих организација Новог Сада, зоне 021 и околних места. Деца, учесници маскенбала, ће својим костимима приказати маскирање садашњице, како би се направила паралела између обредног маскирања и маскирања које има забавни карактер и том приликом вршиће се избор за најбољу дечију маску.

Карневал обредних поворки чине дечији маскенбал, музички наступи, трибине и стручно предавање, концерти гостујућих група из земље и иностранства који ће својим шареним садржајем употпунити програм Сеобе.

У оквиру Карневала одржаће се и концерти 11. марта у Мастер хали Новосадског сајма. Карневал је повлашћено време прослава и фестивала. У изворном значењу речи, карневал би с једне стране представљао опроштај од месне хране, с друге ослобађање од невоље, а са треће терање зиме и дочек пролећа.

На подручју Војводине као мултиетничке средине, различите етничке групе су оваквим поворкама дале своја обележја. Значајан печат уопште на културу маскирања, извођење игроказа и облике понашања оставило је немачко становништво које је живело на овим просторима, али и становништво других етницитета које је насељавало крајеве у којима су долазили у додир са германском традиционалном културом. Карневал обредних поворки дочарава исконске обичаје са ових простора и представља сусрет различитих култура региона са партнерима из Србије, Хрватске, Мађарске и Бугарске.

Партнер програма Сеобе душа је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

10. Mar 2022.
Завршен!

Време

11:00

Локација

Master Hall of Novi Sad Fair

Other Locations

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

КУД „Вук Караџић" Темерин
КУД „Вук Караџић" Темерин