horsko plesni nastup u sinagogi

Концерт – Европски дани јеврејске културе / Синагога – место сусретања

Наступ хора Hashira, плесне групе Maayan и квартета Kol shel k’fir биће изведен у Синагоги 19. јуна са почетком у 17 сати, у оквиру програма Тврђава мира.

На самом почетку програма, као гост Тераформинга, председник Европске асоцијације за очување и промоцију јеврејског наслеђа и културе, господин Франсоа Мос, најавиће отварање „Европских дана јеврејске културе”. Након тога, публику очекује концерт хора Хашира, плесне групе Мааyаn и клезмер састава Kol shel k’fir у оквиру пројекта „Европски дани јеврејске културе / Синагога – место сусретања”, а у организацији Јеврејске општине Нови Сад.

„Европски дани јеврејске културе” је културни догађај који се обележава широм Европе. Циљ овог дана је организовање активности везаних за јеврејску културу и њихово излагање јавности, са намером да открије културно-историјско наслеђе Јевреја. „Европске дани јеврејске културе” координира Европска асоцијација за очување и промоцију јеврејске културе. Циљ манифестације је промоција и подизање свести о јеврејској култури широм Европе, у уверењу да већа свест о култури, традицији и животу различитих заједница које живе у истим друштвима и градовима помаже људима да упознају другог и на тај начин јача комуникацију и дијалог између култура у земљи.

Музичко-плесно сусретање у виду концерта које организује Јеврејска општина Нови Сад, има циљ да, заједничким концертом три реномирана ансамбла, прикаже део данашње новосадске јеврејске културне сцене. Суптилним избором програма и преплитањем у наступима ових ансамбала приказаће се богатство и разноврсност јеврејске хорске музике, изузетно креативне кореографије на егзотичну музику, као и једниствена сазвучја са разних меридијана која чине емотивну и динамичну клезмер музику. Публика ће имати прилику и да се упозна са специфичностима настанка овог специфичног музичког и плесног стваралаштва. При крају концерта публика ће имати прилику да научи да пева једну атрактивну јеврејску песму. Синагога, у којој ће се концерт одржати, ће својом акустиком и духовним амбијентом допринети непоновљивом доживљају који ће публика понети са овог догађаја.

Манифестација „Европски дани јеврејске кутлуре” се надовезује на програм „Од Рације до Аушвица – Нови Сад град културе сећања” који Тераформинг организује са партнерима из Новог Сада и низом партнерских организација широм Европе (више информација на www.terraforming.org), а као део програмског лука Тврђава мира.

Фото: Промо

Датум

19. Jun 2022.
Завршен!

Време

17:00 - 18:30

Локација

Синагога
Синагога, Јеврејска, Нови Сад

Организатор

Јеврејска општина Нови Сад
Интернет адреса
https://jons.rs/

Остали организатори

Фондација „Конрад Аденауер"
X