Neza Torkar

Концерт Неже Торкар

Концерт Неже Торкар биће одржан 18. маја у 20.22 часова у Синагоги, у склопу отварања програмског лука Хероине. Том приликом, биће изведена светска премијера дела за хармонику и оркестар истакнутог иранског композитора Аршије Самсаминије под називом „Матица”, која ће бити написана специјално поводом године титуле Европске престонице културе. Ансамбл ће наступити под диригентском палицом Бојана Суђића.

Догађај ће употпунити пројекција новосадског видео артиста Дејана Стојкова.

Концерт ће бити одржан у склопу фестивала хармонике и камерне музике „Еуфонија” који је настао пре седам година у Новом Саду са циљем промоције и развоја уметничке музике за хармонику. Фестивал ће бити одржан од 18. до 21. маја 2022. године.

Како се хармоника доживљава још увек као мушки инструмент, програмом који у први план истиче жене уметнице, акордеонисткиње, композиторке, организатори настоје да подрже и оснаже све оне младе уметнице на хармоници које се у свом школовању и уметничком раду боре са наметнутим стереотипима и посвећен је промоцији жена у уметности које су, својом енергијом и ангажованошћу, стварале историју хармонике у музици 20. и 21. века.

У току програмског лука Хероине, љубитељи хармонике и камерне музике имаће прилику да посете још два концерта, који се одржавају у Српском народном позоришту на сцени „Пера Добриновић”: „Нова српска музика за хармонику” који ће бити одржан 20. маја у 20.22 часова и „Сећања” у изведби Богдана Ранковића и „Етнофорије” 21. маја у 20.22 часова.

Фото: Guido Warner

Ознаке:

Датум

18. May 2022.
Завршен!

Време

20:20

Локација

Синагога
Синагога, Јеврејска, Нови Сад

Организатор

Удружење грађана „Еуфонија"

Остали организатори

Војвођански симфонијски оркестар
Phone
021 / 66 22 731
Електронска пошта
vsimfonic@gmail.com
Интернет адреса
https://www.vso.org.rs/
Војвођански симфонијски оркестар
Phone
021 / 66 22 731
Електронска пошта
vsimfonic@gmail.com
Интернет адреса
https://www.vso.org.rs/
X