Кругови круга

Изложба „Кругови круга”, у оквиру програмског лука Дунавско море, одржаће се од 5. до 28. августа у атељеима на Петроварадинској тврђави.

Отварање изложбе биће одржано 5. августа у 20.22 часа испред Дуге касарне.

Сваки уметнички простор – атеље ће у периоду трајања изложбе бити означен тако што ће на улазним вратима бити табла са натписом: КРУГОВИ КРУГАотворени атељеи, Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

Још пре Петроварадинске тврђаве, у Градићу у Петроварадину, у Београдској бр. 2, налази се отворени уметнички атеље Радула Бошковића где ће уметник лично 6, 12. и 13. августа, од 10 до 18 часова представити акрилике на платну које ликовни критичар Данило Вуксановић назива „сликарске клепсидре” Радула Бошковића.

krugovi gradić

У Галерији ИТД, Дуга касарна, Пекара 1, налази се простор на врху степеница које воде до Петроварадинске тврђаве, у којем ствара графички дизајнер Бранислав Радошевић, где ће бити представљена ауторска изложба слика рађених комбинованом техником из циклуса „Српска Атина између два века”. Галерија је отворена сваког дана од 11 до 19 часова. И то није све, јер у Галерији ИТД ствара и уметница Гордана Авдић која ће се представити својом самосталном изложбом мозаика „Камен на стени“, 6, 7. и 8. августа, а уприличиће и отворену радионицу за израду мозаика.

Од ове локације дуж бедема, а управо тај део тврђаве се зове Дуга касарна, од чувеног сата који једини показује „новосадско“ време, где мала казаљка показује минуте а велика сате како би морнари са Дунавског мора из далека видели прво колико је сати, налази се Атеље бр. 8 у којем се може завирити у свет филма и позоришта из угла сценографије коју ствара уметница Валентина Божовић. Дана 9, 10. и 11. августа, од 14 до 22 сата, уметница ће пред публиком планирати и стварати ликовне и техничке скице за филм, а биће изложене скице и принтови кадрова из филмова на којима је радила, као и скице и фотографије за представе за које је била ангажована као сценограф.

Такође, испред Атељеа бр. 8 ће уметник Зоран Бабин, 6. и 7. августа, од 10 до 18 часова, представити избор својих графика из циклуса „Српски динар кроз историју“, као и слику „Дрво“ и Омаж слику посвећену Слободану Бати Недељковићу.

У Атељеу бр. 9 Дуге касарне, чека вас уметница Ивана Косановић. Она ће лично представити свој ликовни опус 13, 20. и 27. августа од 10 до 18 часова.

У Атељеу бр. 11 Дуге касарне биће постављена ретроспектива слика, уља на платну, Боривоја Попржана. Под називом „Оба три“ крију се слике настале од 2000. године до данас које су изложене 9, 10. и 11. августа од 16 до 24 часа.

У Атељеу бр. 12 Дуге касарне ствара уметник, академски сликар Бојан Кириџић. Уметник ће 6, 7. и 8. августа, од 14 до 22 часа, представити уметничке слике из циклуса „Азулејос“.

У Атељеу бр. 13 Дуге касарне уметник, академски сликар и графичар, Душко Стојановић представиће пројекат „Венера Панонска“ који чине 35 слика, уља на плату, која су настајала последњих четири године.

У Атељеу бр. 14 Дуге касарне 11. и 12. августа, од 14 до 22 сата, биће представљена самостална изложба објеката академског сликара-конзерватора Мирослава Нонина. Изложба се зове „ПрироДАР“, а може и „ПриродАРТ“. Дан 18. август, биће Дан сећања – омаж познатом сликару, рестауратору и конзерватору Душану Нонину (1924-2001), у оквиру изложбе „Кругови круга“. Од 18 часова биће приказан документарни филм аутора Станка Поповића о Душану Нонину и његовом пројекту – пресељењу живописа манастира Пиве.

У Атељеу бр. 15 Дуге касарне, ствара академска вајарка Милена Мишков. Изложба њених скулптура и употребне керамике „ВинЧанологија – Дунавски меандри” биће постављени на отвореном, испред њеног атељеа 12, 13. и 14. августа од 14 до 22 часа.

У Атељеу бр. 16 Дуге касарне је Слободан Мојак који ће своју уметничку делатност представити пројекцијом видео материјала, као и кроз радионицу акт фотографије, 11, 12. и 13. августа, од 16 до 24 часа.

У Атељеу бр. 19 Дуге касарне је академски сликар Душан Тодоровић, редовни професор Академије уметности у Новом Саду у пензији. У његовом атељу ће Арт група „Урбан дистрикт – 1609“ имати изложбу „Виртуално – реално“ коју публика може да види 10, 11. и 12. августа од 10 до 18 часова.

У Атељеу бр. 20 Дуге касарне ће академски вајари Андреја Васиљевић Баћо и Милош Васиљевић, публици представити изложбу „Један мотив/тема – различите технике“ 13, 14. и 21. августа, од 12 до 20 часова.

У Атељеу бр. 21 Дуге касарне је уметник Срђан Солдатовић који ће са својим сарадницима: Сањом Солдатовић-Малетић, др. ум. Сенком Недељковић, Синишом и Страхињом Солдатовић, имати богат програм у оквиру изложбе „Кругови круга“. Атеље Солдатовић ће бити отворен 6, 7, 12, 13, 14. и 19. августа од 10 до 19 часова. Такође, у знак сећања на познатог вајара Јована Солдатовића (1920-2005) биће постављена и изложба „Хирошиме свести и савести“ – избор фотографија његових монументалних радова, као и ауторски радови Срђана Солдатовића „Mixmediart“ из неколико уметникових циклуса.

У Атељеу бр. 22 Дуге касарне ствара Ана-Леда Поп која ће заједно са Сузаном Санковић 19, 20. и 21. августа представити сценско-костимографску изложбу „Имагинарна (не)стварност“. У овом атељеу биће представљена и изложба цртежа Павела Попа „Омаж великим уметницима“ у знак сећања на уметника. Атеље је отворен од 10 до 18 часова.

Код паркинга Хотела „Леополд“, код Атељеа 61, налазе се два уметничка атељеа. У Атељеу бр. 9 стварају Маја Буџаров и Предраг Шиђанин који чине уметничку групу „МП_арт“ и који заједно стварају од 2003. године. Они ће за публику бити отворени 7, 10. и 26. августа од 11 до 19 часова и представиће уметничке радове „МП_арт“ групе.

Поред њих, у Атељеу 9б, слика академски сликар Владислав Шешлија, управник новосадске Галерије „Поклон збирка Рајка Мамузића“. Уметник је припремио за 5, 6. и 7. август, за публику, изложбу слика, као и перформанс „Чистоћа је пола здравља“ у којем ће са сарадницима скупљати ђубре испред атељеа. Све то ће редитељ и еколог Душан Варда снимати камером. Атеље ће бити отворен од 10 до 18 часова.

tvrđava

Шетња Петроварадинском тврђавом може да почне и од Хорнверка у ком су, такође, уметнички атељеи. Хорнверк се налази на путу до Академије уметности на Петроварадинској тврђави.

У Атељеу бр. 3 у Хорверку ће ауторско представљање имати графичка дизајнерка, Симонида Тодоровић, професор на Академији уметности у Новом Саду и графички дизајнер, Бранислав Добановачки, редован професор на Академији уметности у Новом Саду, у пензији. Атеље ће бити отворен за публику 25. и 27. августа, од 11 до 19 часова. Уметници су припремили пројекцију „Калиграфске форме и исписи“ – дигитални запис и „Калиграфика“ – представљање радова.

У Атељеу бр. 4 у Хорнверку ради млада вајарка Наталија Ранковић која је тренутно на мастер студијама на Академији уметности у Новом Саду. Јавности ће представити заједничку изложбу својих скулптура и графика Лидије Крњајић, колегинице са мастер студија. Атеље ће бити отворен за публику 22, 23. и 26. августа, од 10 до 18 часова.

Фото: Из архиве уметника Ликовног круга

Ознаке:

Датум

05. Август 2022.
Завршен!

Локација

Петроварадинска тврђава
Петроварадинска тврђава, Петроварадин

Организатор

Удружење Ликовни круг
Интернет адреса
www.facebook.com/Likovni-Krug