Квартет за крај времена – Месијан

Дело „Квартет за крај времена” композитора Оливијеа Месијана биће изведено у Галерији Матице српске, 18. јуна са почетком у 20 часова, у склопу НЕО фестивала, програмског лука Тврђава мира.

Парадоксално, непосредни сведоци ужаса (п)остају најпродуктивнији ствараоци чија дела остају заувек упамћена. Тако је један од најзначајнијих композитора 20. века, Оливије Месијан, од самог почетка Другог светског рата био у војсци, а само годину дана касније доспео у логор, где је пред 400 заробљеника, премијерно изведена његова композиција за клавир, виолончело, виолину и кларинет – Квартет за крај времена.

Иако су пола године након заробљеништва музичари ослобођени и враћени у Француску, композитор је запазио да никада није био слушан са више пажње и разумевања.

Зато и данас као Европска престонице културе слушамо ово дело, и то у извођењу музичара са различитих крајева света, из Србије и Јапана: Шиносуке Инугал (клавир), Александра Тасића (кларинет), Марка Милетића (виолончело) и Јулије Хартиг (виолина).

Програм:

Оливије Месијан (1908–1992): Квартет за крај времена, за кларинет, виолину, виолончело и клавир

I Кристална литургија

II Вокализа. За анђела који најављује крај времена

III Пропаст птица

IV Интермецо

V Слава Исусовој вечности

VI Плес гнева, за седам труба

VII Заплетеност дǔга. За анђела који најављује крај времена

VIII Слава Исусовој бесмртности

Дело је базирано на цитату из „Књиге откровења” којим композитор описује ово дело: И видео сам другог моћног анђела који је сишао са небеса, обавијен облаком. И дуга је била изнад његове главе, његово лице било је као Сунце, а његове ноге као стубови ватре. Поставио је десну ногу изнад мора, а леву на земљу и, стојећи изнад мора и копна, подигао је руку ка небу и заклео се Њиме који је живео вечно, говорећи: „Више неће бити времена: на дан трубе седмог анђела, мистерија Бога ће бити завршена”.

Улаз је слободан.

Фото: Jumpei Tainaka

Ознаке:

Датум

18. Jun 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 22:00

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

НЕО фестивал
Интернет адреса
http://festivalneo.org/

Остали организатори

EU – Japan Fest Committee
Интернет адреса
https://www.eu-japanfest.org/projectsupport/program2020/
X