Le Grand Rendez-Vous / Les Voyages

У оквиру програмског лука Дунавско море 23. јула у 19.30 часова у Павиљону на Штранду наступиће трупа „Compagnie XY” на отвореном са представом „Les Voyages”.

Уметници ће неколико дана пред велико извођење боравити у Новом Саду и изводити бројне ненајављене акробације на неочекиваним местима. Отоворите очи и наћуљите уши, можда ће проћи баш поред вас! Ако желите да им се придружите на једној од њихових јутарњих лутања кроз град, дођите у четвртак 21. јула у 7 часова на Бећарац, на Шетњу са акробатама! А свакако им се придружите и 22. јула у 19 часова на Штранду. Пријаву за учешће у Шетњи видети на линку.

Један од тих импровизованих наступа јесте и „Les Voyages” који слави јавни простор и укључује публику у наступ. Идеја која стоји иза наступа је тзв. обрнута имерзија, односно процес који се разликује од процеса на сцену у позоришту. Када светло падне на сцену, сцена засени све остало и публика је у сенци. У наступу „Les Voyages” дешава се обрнуто, уметници долазе међу људе, на улицу где се свакодневно дешава мноштво одлазака и долазака, мноштво сусрета, мноштво малих путовања – vouges.

Трупу „Compagnie XY” основали су уметници Abdeliazide Senhadji и Mahmoud Louertani након што су дипломирали у оквиру Националног центра за циркуске уметности (Centre National des Arts du Cirque), институције за више образовање и истраживање у области циркуских уметности које је француско Министарство културе основало 1985. године и које је едуковало пре 400 уметника различитих националности који су сада врхунски представници савременог циркуса на међународној сцени.

Трупа броји преко 20 професионалних акробата који у свом раду теже да истраже могућности покрета у акробатици и при томе покажу слојевитост акробатског наступа. Трупа ствара импровизоване наступе који представљају поетске и акробатске интервенције у јавном простору. На тај начин, трупа је у могућности да се сусретне са публиком у свакодневном животном окружењу – наступ је у потрази за публиком а не обратно. Акробате се стапају са људима на улици, утапају се у ток људи и пружају публици могућност да успоре време, да застану, виде, осете и уздрмају своју свакодневицу акробацијом.

Један од тих импровизованих наступа јесте и „Les Voyages“ који слави јавни простор и укључује публику у наступ. Идеја која стоји иза наступа је тзв. обрнута имерзија, односно процес који се разликује од процеса на сцену у позоришту. Када светло падне на сцену, сцена засени све остало и публика је у сенци. У наступу „Les Voyages“ дешава се обрнуто, уметници долазе међу људе, на улицу где се свакодневно дешава мноштво одлазака и долазака, мноштво сусрета, мноштво малих путовања – voyages.

На тај начин, случајни сусрети између пролазника и акробата постају важни састанци који мењају појединца и на тај начин мењају заједницу, што се налази у сржи кластера „Обала“ који кроз уметност жели да покаже да је важно утицати на заједницу и на тај начин иницирати промену на боље.

Пројекат се реализује у сарадњи са Француским институтом у Србији.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо

Датум

23. Jul 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 20:30

Локација

Штранд, Нови Сад
Штранд, Нови Сад

Other Locations

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Француски институт у Србији
Интернет адреса
http://www.institutfrancais.rs/
Француски институт у Србији
Интернет адреса
http://www.institutfrancais.rs/