Легати архитектуре

„Легати архитектуре” је конференција коју Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” организује у оквиру недеље архитектуре програмског лука Калеидоскоп културе. Одржаће се у Дистрикту у Новом Саду од 6. до 8. септембра.

Конференција ће говорити о архитектури у Европској престоници културе – о реконструкцији фабрике свиле која је претворена у Културну станицу Свилара, заштити Алмашког краја, обнови Подграђа, уређењу и пренамени највећег индустријског комплекса у Новом Саду и слично.

На конференцији ће бити представљена методологија коју је Фондација користила приликом пренамене старих простора како би се остварили дугорочни бенефити и подизање квалитета живота свих Новосађана и Новосађанки. Публика ће имати прилику да у оквиру једне конференције чује приче о свим архитектноским легатима Европске престонице културе, али и искуства гостију из земље и иностранстава, из архитектонске бранше, коју су радили и раде на сличним пројектима.

На конференцији „Легати архитектуре”, између осталих ће говорити: Jordi Pardo, независни експерт Европске комисије за избор европских престоница културе, Idis Turato, из Ријека 2020, Angel Portoles, представник ФАРО мреже, Eva Riccio, представница Friche la Belle de Mai из Марсеја која је у Француској радила на адаптацији простора сличног Дистрикту, Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика, Драгана Константиновић, професорка Департмана за архитектуру Факултета техничких наука, Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, Маријан Мајин, председник друштва Алмашани и други.

Програм:

6. септембар / Уводни панел / 17 часова

6. септембар / Презентације пројекта „Metroplex 2022 – 2122″ / 19.30 часова

7. септембар / Подграђе / 16 часова

7. септембар / Алмашки крај / 18 часова

8. септембар / Центар и културне станице / 16 часова

8. септембар / Креативни дистрикт / 18 часова

8. септембар / Завршни панел / 20 часова

 

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Филип Петронијевић

Ознаке:

Датум

06. Септембар 2022.
Завршен!

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/