Либерта – рађање града

У финалу програмског лука Тврђава мира, 17. јула на Петроварадинској тврђави очекује нас пројекција прве филмске саге о Новом Саду – велика премијера филма „Либерта – рађање града“, редитеља Гвоздена Ђурића и Жанка Томића.

Улаз на филмску пројекцију je слободан, али ће, због ограниченог броја места, публика моћи да присуствује само уз бесплатне улазнице које се преузимају искључиво на Gigx Tix продајном месту у Париском магазину. Позивнице се подижу уз лични документ, а једна особа може узети највише три улазнице. Резервација путем интернета није могућа.

До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Паркинг испред хотела Леополд на Тврђави биће привремено затворен због премијере филма — од 15. јула у 9 часова до 18. јула, пола сата после поноћи.

Година је 1748. Седам година рата довело је Хабзбуршку монархију на ивицу финансијске пропасти и административног хаоса. На крајњем југу царства налази се место Петроварадински Шанац (данашњи Нови Сад), чији становници трпе самовољу локалних моћника провизора Сенчија и комаданта пограничне милиције пуковника Секуле Витковића. Ово је прича о томе како становници Шанца превазилазе верске и етничке разлике и оснивају „Либерту“, тајно удружење за борбу за слободу и независну грађанску управу. Њихова борба је у почетку само правна. Све се то мења када на сцену долазе представници највеће хабзбуршке трговачке компаније, Kaiserliche Orientalische Kompagnie, са радикалним планом: да се град претвори у трговачко средиште за пословање са целим Отоманским царством. То подразумева присилно пресељење целокупног становништва Петроварадинског Шанца. Будући да су они побожан и скроман свет ситних занатлија и бивших граничара, Шанчани немају никакве изгледе да се томе одупру. Зато чланови „Либерте“ склапају савез са одметницима и кријумчарима из тог краја који треба да им помогну да се пробију кроз лавиринте корумпиране државе како би стигли до хабзбуршког монарха – саме царице Марије Терезије како би од ње откупили “Повељу слободног краљевског града”.

Редитељи: Гвозден Ђурић и Жанко Томић
Сценарио: Жанко Томић, сарадник на сценарију: Гвозден Ђурић

Улоге:

Максим Таборовић – Златан Видовић

Игнац Хајл – Стефан Вукић

Мали/Ана Махер – Ана Мандић

Бароница Сизендорф – Тамара Крцуновић

Пуковник Секула Витковић – Давор Јањић

Тома Андреле – Даниел Сич

Висарион – Игор Филиповић

Редл – Александар Ђурица

Лебенсхајм – Валентин Венцел

Василије Таборовић – Давид Јанакиев

Марта – Јована Балашевић

Ланкастер – Саша Торлаковић

Марија Терезија – Марта Береш

Месер – Бранислав Зеремски

Жупан Атила Сенчи – Душан Јакишић

Рока – Арпад Месарош

Генерал Енглесхофен – Ненад Ћирић

Капетан Глигор – Ненад Пећинар

Јовић – Ервин Хаџимуртезић

Мехмед – Вахид Джанковић

Круп – Марко Јањић

Рацковић – Ненад Гвозденовић

Ђакон – Лазар Јованов

Кауниц – Владан Живковић

Медњански – Милош Станковић

Рихтер – Бојан Вељовћ

Интедант– Небојша Вранић

Полгар – Атила Немет Додо

Др Клајст – Дејан Стојаковић

Мор – Нандор Силадји

Надбискуп – Емил Курцинак

Пивар Хенкел – Атила Мадјар

Фишкал Давидовић – Игор Боројевић

Фото: Марко Пудић

Ознаке:

Датум

17. Jul 2022.
Завршен!

Време

21:00 - 23:30

Локација

Петроварадинска тврђава
Петроварадинска тврђава, Петроварадин
Категорија

Организатор

Corso 2021 doo

Остали организатори

Телеком
Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/