Magnifico

Концерт словеначког бенда Magnifico биће одржан 13. августа од 22.15 часова у дворишту Палате Илион у Сремским Карловцима, у оквиру програмског лука Дунавско море.

Својим првим албумима „Od srca od srca” (1993), „Gdo je čefur” (1996) и „Seki Boi” (1999), Magnifico се, као свестрани композитор и музичар, истакао на музичкој сцени у бившој Југославији. Он је музичар чија музика црта свет без граница, а као резултат тога, када наступа уживо, публика доживљава јединствено искуство.

Године 2002. његов провокативни приступ доспео је и у Европски парламент, када је победио на националном избору за Песму Евровизије, као аутор композиције „Samo ljubešan” у извођењу групе Sisters. Био је то шок без преседана, јер је трио трансвестита својом песмом узбуркао домаћу и страну публику. Мишљења и енергичне дебате о евровизијском представнику водиле су се и у словеначком парламенту, а Magnifico је објављивањем песме „Magnifico је peder” само додатно учврстио свој статус иконе међу ЛГБТ заједницом.

Године 2004. Sony Music entertainment је објавио четврти студијски албум Magnifica под називом „Eksport/Import”, укључујући хит „Hir ai kam, Hir ai go” и еклектичан „Giv Mi Mani”. Разноврсни албум, вешто испреплетених балканских ритмова, наишао је на одличан пријем на радио станицама и дискотекама широм света, чиме је Magnifica упознала још ширу међународну публику.

Године 2010. светском тржишту је, његов пети студијски албум „Magnification“, представила Piranha Music, музичка кућа основана у Берлину. Први сингл са албума, „Zum zum”, настао је у сарадњи са Ферусом Мустафовим, краљем македонског ромског кларинета и саксофона.

Свој широк таленат Magnifico је показао и у неким словеначким играним филмовима: „Стереотип” (1997), „Порнофилм” (2000), „Покер” (2001), „Кајмак у мармелади” (2003).

У сталној потрази за новим креативним путевима кроз које може саморефлективно да изазове себе, учествовао је и у стварању филмске музике за „Стереотип”, „Преписани” (2010), „Монтевидео, бог те видео” (2010) и „Монтевидео, видимо се” (2014). Сарадња са српским редитељем Драганом Бјелогрлићем настављена је и 2018. године стварањем музике за ТВ серију „Сенке над Балканом”.

Још једна од композиција која је истакла Magnifica као врсног композитора јесте „Пукни зоро” – композиција која се данас пева одмах после химне и редовна је пратња разних прослава, од рођендана до сахрана, до свадби и одлазака у војску. Опевана од стране публике на фудбалској утакмици на стадиону Маракана, била је званична музичка пратња фудбалске репрезентације Србије на фудбалском првенству 2018. године, а уврштена је и на листу 60 најлепших српских народних песама поводом 60. годишњице РТС телевизије.

Последњи студијски албум за међународно тржиште, „Charlatan de Balkan”, објавио је у септембру 2016. године.

Иако Магнифицо иза себе има 30 година каријере, темпо не стаје. У децембру 2017. године први пут је распродао Арену Стожице, а заједно са концертом објавио је албум са пажљиво одабраним 24 песме, обједињене под називом „Komplet II”. Ово последње је поновио још три пута и 2020. поставио рекорд продатих карата за традиционални божиц́ни концерт на светској мрежи.

Година 2022. доноси много музичких ангажмана у позоришту и на филму, а ускоро стиже и нови студијски албум.

Концерт ће бити одржан у току Дунавског културног фестивала.

Овај једнодневни музички фестивал има за циљ да домаћој публици прикаже део спектра музичке разноликости коју нуде бендови и музичари из Европе и региона, посебно они које спаја Дунав, и природа уопште, што се и манифестује у њиховој живописној музици и ведрини коју шире на својим наступима.

Овога пута, акценат је на оригиналној, ауторској музици која је својом жанровском мешавином, забавним карактером и виртуозним изведбама пробила све границе и успела да од ових, наизглед локалних хероја, направи светски препознате уметнике.

Наступају:

18 до 19 часова / DJ Killo Killo / Србија

19.15 до 20.30 часова / Gustafi / Хрватска

20.45 до 22 часa / La Caravane Passe / Француска

22.15 дo 22.30 часова / Magnifico / Словенија

23.45 дo 01.00 часова / Pannonia Allstars Ska Orchestra / Мађарска

Улаз је слободан.

Биће организовани и додатни поласци аутобуса у смеровима Нови Сад-Сремски Карловци и Сремски Карловци-Нови Сад како бисте могли да ужуивате у надалеко чувеним карловачким винима.

Фото: Тоmo Brejc

The event is finished.

Ознаке:

Датум

13. Август 2022.
Завршен!

Време

22:15 - 23:30

Локација

Палата Илион, Сремски Карловци
Dvorac Ilion, Патријарха Рајачића, Сремски Карловци

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Музеј Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.museumns.rs/
Туристичка организација општине Сремски Карловци
Центар за међународну сарадњу, културу и образовање „Иза угла”
Музеј Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.museumns.rs/
Туристичка организација општине Сремски Карловци
Центар за међународну сарадњу, културу и образовање „Иза угла”
Музеј Града Новог Сада
Интернет адреса
http://www.museumns.rs/
Туристичка организација општине Сремски Карловци
Центар за међународну сарадњу, културу и образовање „Иза угла”