Марама као културни означитељ

Међународна изложба која испитује како су се мараме увезивале од традиционалних обичаја до високе моде​ биће постављена 18. маја у Музеју Војводине, на Доњој галерији у Дунавској 37.

Пројекат „Марама као културни означитељ”, који се реализује у програмском луку Хероине, кроз један микро сегмент женског одевања као начина уписивања културног идентитета, приказује и промишља културну разноврсност у европском, ваневропском и локалном контексту.

Циљ изложбе је да у заједничком животу у глобалном и миграцијама обележеном друштву пропита стереотипна приписивања, разграничења и страхове и проблематизује важна друштвена питања као што су идентитет, границе, миграције и ретрадиционализација. Поставка омогућава упоређивање разних култура  и  подстиче  увиде у сопствену мултикултурарну традицију генеришући предрасудама неоптерећена мишљења, неговање културне разноврсности, узајамно прихватање и толеранцију.

Изложба истражује и приказује свакодневни живот жена историјски, као део женског културног наслеђа, као и антрополошке, социолошке, политичке аспекте који могу да се ишчитавају у „текст(ури)” мараме као културног кода.

Пројекат се састоји од више различтих активности са истим тематским фокусом. Централни догађај је изложба „Марама као културни означитељ” коју креира шест кустоскиња. Током трајања изложбе одржаће се пратећи програми са радионицама, пројекцијама документарних и експерименталних филмова и панелима који тематизују културу ношења мараме кроз различите визуре: историјску, друштвену, политичку, као сегмент свакодневних рутина.

Радно време Музеја Војводине:

уторак – петак 9 – 19 часова
субота – недеља 10 – 18 часова
Понедељком не ради.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: ЕО Музеј Војводине, дизајн Тијана Поповић

Ознаке:

Датум

18. May 2022.
Завршен!

Време

09:00 - 19:00

Локација

Доња галерија Музеја Војводине
Dunavska 37, Нови Сад
Категорија

Организатор

Савез феминистичких организација „(Ре)конекција"

Остали организатори

Женски музеј Нирнберг (Немачка)
ЖеНСки музеј
ЖеНСки музеј
ЖеНСки музеј
Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/
Музеј Војводине
Интернет адреса
https://www.muzejvojvodine.org.rs/