Marko Luis

Марко Луис / Заставе будућности

У склопу програма Заставе будућности, који ће започети џез маратоном, наступиће познати Балкан соул музичар Марко Луис, 28. априла у 22 часа на Сцени 2, у Креативном дистрикту.

У мају 2015. године Марко је издао свој први солистички албум под називом „Shine on me”, који је на енглеском језику. Од тада се посвећује соло каријери на којој и данас вредно ради.

Након албума „Shine on mе”, у априлу 2017. године издаје свој други солистички албум под називом „Бескрај”, који за разлику од претходног албума носи зрелији звук и претежно је на српском језику. Албумом „Бескрај” обилази цео регион како на фестивалима тако и на самостално организованим концертима који му доносе велики успех.

У октобру 2019. године Марко издаје свој трећи студијски албум под називом „Еуридика”. Албум „Еуридика” се може сматрати наставком једног новог звука који је публика из Србије, региона, па чак и шире, препознала. Марко на пролеће 2019. године први пут представља своју музику уживо и у Немачкој.

Инспирисан успехом и публиком, која је из године у годину све бројнија, Марко издаје свој четврти студијски албум у децембру 2020. године под називом „Слобода”. Албум „Слобода” и те како добија на значају, не само због ситуације у којој се нашао цели свет због пандемије, него и због свог звука који је Марко већ у претходним албумима представио. Албум „Слобода” је већ у првих десет дана превазишао број слушања свих претходних албума на музичким сервисима као што су Spotify, Deezer, итд.

У септембру 2021. године Марко Луис објављује свој први албум песама за децу под називом „Ја се зовем Слон”, који су деца и родитељи веома лепо прихватили.

У јануару 2022. године Марко Луис је снимио две песме инспирисане филмом „Нечиста крв”, које су најавиле први српски филм на платформи Netflix. Песме „Дуде” и „Русе косе” су на неки начин лајтмотиви филма и заступљене су у неколико филмских деоница.

Поред ауторских албума, Марко Луис је учествовао у многобројним, заједничким музичким пројектима и био је гост у различитим еминентним музичким саставима.

Током вечери наступиће и следећи бендови: Any Key Trio као представник Тартуа 2024, The Arthur Possing Quartet као представник Еша 2022, Kijube као представник Веспрем-Балатона 2023, Hauptman као представник Марибора 2012, Purple is the Color као представник Линца 2009, drumbooty као представник Новог Сада 2022.

Детаље о осталим програмима, џез концертимаизложбама, радионицама и перформансима, који се одржавају 28. априла у Креативном дистрикту, у оквиру тродневног програма „Заставе будућности”, погледајте на овом линку.

Наступи ну џез састава и ди-џејева, који ће новосадској публици представити овај иновативни правац, заказани су за 29. април у Креативном дистрикту.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР и А1 Србија.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

28. Април 2022.
Завршен!

Време

22:00

Локација

Сцена 2, Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/