Мефисто

Премијерно извођење представе „Мефисто” ће бити одржано 12. јула у Српском народном позоришту на сцени Јован Ђорђевић, са почетком у 20 часова, док ће друго извођење бити одиграно 14. јула.

Враћајући се на репресивни и тоталитаристички контекст предратне и ратне Немачке, програм Тврђаве мира доноси представу „Мефисто“, редитеља Хариса Пашовића, насталу на предлошку истоименог романа немачког писца Клауса Мана.

Опус Клауса Мана је обележен овим романом који је издат 1936. године, у јеку нацистичког режима у Немачкој, и због којег је Ман био протеран из државе. То је роман чија је филмска адаптација култном мађарском редитељу Иштвану Сабу донела Оскара (1981), и чија универзална прича о апсолутном злу шаље јаку поуку о важности бунта и отпора према свему што прети да угрози и помрачи основне вредности човечанства.

Драмски текст „Мефиста” ког ћемо видети у Новом Саду, следи радњу романа без икакве „интертекстуалности”, зато што су прича, радња и ликови изванредно написани, снажни, интересантни и комплексни и прерастају у универзалну и свевременску причу о апсолутном злу и бунту и отпорунајхрабријих чланова једне заједнице. Представа Мефисто настоји да из перспективе позоришта у Берлину и тадашње велике театарске и филмске звезде у Немачкој, глумца Хендрика Хефгена, предочи епопеју о успону и паду Трећег рајха и посредством театарског језика отворено постави питања да ли су и како функционисали заједно уметност и највеће државно и војно зло у историји човечанства, као и које су етичке, хуманистичке и метафизичке последице тог односа.

Представа „Мефисто” има много ликова и у формалном смислу је спектакл (у погледу броја учесника, сценографије, костима, светла, видеа) што је уједно и форма која најбоље изражава нацистичку амбицију, помпу и монументалност на којој су инсистирали и која је била израз њихове моћи.

Представа „Мефисто” ће окупити преко 40 актера и актерки, уз великана и великанку српског глумишта – Мирјану Карановић и Миодрага Кривокапића, који ће након 30 година поново бити на сцени Српског народног позоришта, раме уз раме са младим Аљошом Ђидићем у главној улози, првакињом Драме овог позоришта, Горданом Ђурђевић Димић, и многим другима члановима и чланицама ансамбла.

„Велика је, за мене, част и радост радити у граду у ком сам уметнички формиран, где сам завршио Академију, али је и посебна част радити у најстаријој позоришној инсититуцији на Балкану, са заиста сјајним уметничким ансамблом”, истиче редитељ, Харис Пашовић.

Улазнице за представу продају се на билетарници Српског народног позоришта.

Ознаке:

Датум

12. Jul 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 22:00

Локација

Српско народно позориште
Pozorišni trg, Нови Сад

Организатор

Српско народно позориште
Phone
+ 381 21 6621 411
Интернет адреса
https://www.snp.org.rs/
X