ЛаБОЛаторија / Мисија Аватар

У оквиру филмског програма Друге? Европе 26. новембра у 18 часова, у Дистрикту, у објекту Радионица, локал 4, биће премијерно приказан филм „ЛаБОЛаторија 23” Александре Јелић, након којег ће бити одржан разговор о третману насиља над женама у медијима данас.

Ове године су, према писању медија, као жртве родно заснованог насиља убијене 23 жене. Иза овог сувог статистичког податка стоји огроман друштвени феномен насиља над женама о коме се много прича али заправо мало зна. У ту неиспитану територију препуну предрасуда, погрешних и неинформисаних ставова и стереотипа, али изнад свега незалечених траума жртава упушта се редитељка Александра Јелић својим документарним филмом „ЛаБОЛаторија 23“.


Филм је настао као резултат пројекта „Мисија Аватар“, који је реализован у оквиру програма Друга? Европа Европске престонице културе Нови Сад.

У филму су кроз дуготрајан драмски процес са девојчицама из Завода за васпитање деце и омладине, којима је изречена васпитна мера и младим глумицама, расветљавани узроци и дубоке последице родно заснованог насиља. Као резултат драмског процеса настао је и перформанс „ЛаБОЛаторија 23“ изведен у октобру ове године у коме су приче и искуства жртава били оквир за активно учествовање публике у пеформансу и развој емпатије према жртвама насиља.

Након пројекције биће одржан разговор са ауторком Александром Јелић и глумицама и перформеркама Кристином Милосављевић и Тањом Ђурић Јосић, о филму и третману насиља над женама у медијима данас.

Фото: Бранкица Вукадинов

Ознаке:

Датум

26. Новембар 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 20:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад
Категорија

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори

Удружење Апс Арт
Електронска пошта
officeapsart.org
Интернет адреса
http://www.apsart.org/