Dvoje mladih u performansu stoje jedno pored drugog, osvetljeni, ispred crne pozadine

Milky Way

Мултимедијална изложба „Milky Way“ повезује уметничке, едукативне, научне, техничке и перформативне садржаје, прожета је  авангардом и савременим уметничким теоријама и праксама, а донеће нам необично искуство у оквиру пројекта Друга? Европа. Изложба ће бити постављена од 25. новембра до 30. децембра на следећим локацијама:

Музеј савремене уметности Војводине, Дунавска 37

Ликовни салон КЦНС, Католичка порта 5

ДистриктБИРО (до 11. децембра), Булевар деспота Стефана 5

Изложба обухвата радове уметника, уметница и уметничких група из Новог Сада, Србије и интернационалне уметничке сцене, кроз историју, али и укључивање релевантних савремених уметничких пракси. Отворена форма изложбе подразумева интегрисање различитих медијских, процесуалних и интердисциплинарних истраживања, перформанс и колективне акције, интервенције у реалном и дигиталном простору, дискусије и размене, уз утопијске и друштвено-критичке ставове.

Изложба презентује примере нестабилне и еманципаторске уметничке праксе, од авангарде до савремене, медијске и постмедијске уметности. За своје полазиште реферише на резултате пројекта „Трајни час уметности”, Центра за нове медије_куда.орг усмереног на мапирање друштвене и уметничке историје Новог Сада, а кроз представљање мреже протагониста и референци, уметничке, друштвене и политичке теорије и праксе која је утицала на новосадску неоавангарду шездесетих и седамдесетих година 20. века. Централни део изложбе, из тог разлога, заузима мапа „Медијске онтологије”, као кључни сегмент пројекта Трајни час уметности, која презентује истраживачку методологију пројекта и покрива поље историјских авангарди са почетка двадесетог века, преко послератне неоавангарде, па све до савремене уметничке медијске продукције. Изложба се даље развија ширим сагледавање локалних и међународних пракси, презентовањем других пројеката својеврсног мапирања уметничке сцене, као што је East Art Map групе Irwin, друштвених и интердисциплинарних позиционирања видљивих у раду „Друштвени портрети” Уроша Ђурића и радијском подкасту „Фемкање” Бојане Кнежевић и Катарине Петровић, те мрежних мапирања присутних у пројектима Владана Јолера.

Потреба за међусобним умрежавањем и повезивањем приметна у законима природе, егзистира и на уметничким сценама кроз историју и у различитим, често удаљеним географским местима. Авангарди процеси, као покретачи уметничког експеримента, иновативности и слободе уметничког израза обележили су уметничку и друштвену историју Новог Сада, те се поставља питање очувања постигнутих вредности у локалној средини, њене видљивости, као и повезаности са сличним, важним регионалним и интернационалним истраживањима, као и њиховој блискости са савременим медијским и постмедијским праксама.

Како данас успоставити дијалог и повезати вредности комплексих појава историјских авангарди, неоавангарди и могућих поставангарди? Колико је отпор према постојећим системима у уметности, друштву и технологији важан за развој критичке уметничке праксе и колико је присутан као одраз незадовољства наметнутим, подразумеваним и устаљеним догмама, предрасудама и табуима? Такође, да ли у условима актуелне затворености и изолованости друштва јачају конзервативизам, национализам и ксенофобија, супротни авангардном космополитском и наднационалном духу повезивања?

Пројекат Млечни пут је замишљен као јавни сегмент рада Центра за интермедијску и дигиталну уметност МСУВ, окренут мапирању, афирмацији и презентацији интермедијских, интердисциплинарних и хибридних приступа уметности, као и наставку увођења нових функција Музеја у односу на различите процесе у савременој култури.

Програм:

25. новембар

17 часова / Отварање сегмента изложбе у Дистрикту
18 часова / Отварање сегмента изложбе у Ликовном салону Културног центра Новог Сада
19 часова / Отварање сегмента изложбе у Музеју савремене уметности Војводине и перформанс Илије Белорукова
19.30 часова / Пројекције филмова у Музеју савремене уметности Војводине
Зоран Поповић, „Гестуални говор Јозефа Бојса, 12-часовно предавање”, Единбург, 1973.
Irwin, „Извињење за модерност, Павиљон НСК Држава у Времену”, филм  Irwina и Igora Zupea, уз гостовање и разговор са ауторима

26. новембар / 12 часова / Пројекција документарног филма „Project Cancer”, уз разговор са сценаристом и кустосом Тевжом Логаром / Музеј савремене уметности Војводине

7. децембар / 18 часова / Аудио-визуелни перформанс „SIRENS by NOVI_SAD” Ruoichi Kyrokawa / Дистрикт, СКЦ Фабрика

14. децембар / 17 часова / Вођење кроз изложбу, кустоскиња Сања Којић Младенов са уметницима

Покровитељ МСУВ је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Подршка изложби: Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе 2022”, Делегација Европске уније у Републици Србији, ЕУ Јапан Фест из Токија и Аустријски културни форум из Београда. Суорганизација: Центар за нове медије kuda.org.

Фото: Yong Kuan Kim, Kukje Gallery, Seoul 

Ознаке:

Датум

25. Новембар 2022.
Завршен!

Локација

Музеј савремене уметности, Нови Сад
Дунавска 37, Нови Сад

Организатор

Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад
Интернет адреса
http://msuv.org/

Остали организатори

Фондација ULAY (Словенија)
Интернет адреса
https://www.ulayfoundation.org/
Bill Viola Studio
Фондација ULAY (Словенија)
Интернет адреса
https://www.ulayfoundation.org/
Bill Viola Studio
Фондација ULAY (Словенија)
Интернет адреса
https://www.ulayfoundation.org/