Nemanja

Немања / Заставе будућности

Бенд Луке Шипетића, са пројектом „Немања”, наступа 30. априла у 20 часова, у Креативном дистрикту на Сцени 3, као део програмске целине „Заставе будућности”.

Немања” је пројект иза којег стоји Лука Шипетић, аутор и музичар који је снимио и објавио албуме „Tarot Funk” (2019) и „Cosmic Disco” (2020).

Чланови бенда су Матеј Перић (бубњеви), Карло Лугарић (удараљке), Лаура Матијашевић (бас), Лео Беслаћ (оргуље, синтисајзер) и Лука Шипетић (гитара). Визуелни део надопуњује Бранимир Штивић (Ḍĭe Zoone), чије се пројекције изводе током наступа бенда.

„Tarot Funk”, албум првенац, је инструментални албум којег је Шипетић сам снимао, продуцирао и миксао у кући у близини Пуле, у јануару 2019. године. Албум је омаж звуку тајландског фанка, афро-фанка, анатолијског (турског) рока 70-их и камбоџанског психо рока 60-их. Специфичност албума је у томе што су песме написане за посебно одабране тарот карте, чија симболика, заједно с музиком, чини наративну целину коју сам слушалац мора открити.

Албум је до сада представљен јавности у радијским емисијима посвећеним светској и психоделичној музици у САД-у, Канади, Турској, Кипру, Јапану, Бразилу, Мексику, Француској, Немачкој, Русији, Италији, Аустралији, Великој Британији и Шпанији те је укључен у Бандцамп Wееклy, листу која промовише нове музичке наде на почетној страници Бандцампа.

Активно свирајући од јуна 2019, немања се за кратко време пробио до цењених летних фестивала у Хрватској, попут Индиректа, Там-Тама и Велвет фестивала, а наступили су и раме уз раме с бендовима попут Алгиреса и Кикагаку Моyо. Током промоције албума распродали су култни КСЕТ и клуб Медику у Загребу, а свирали су и у Љубљани, Београду, Новом Саду и широм регије.

„Tarot Funk” проглашен је једним од најбољих албума године од стране познатих музичких публикација и критичара широм Балкана. Албум се нашао на престижној Националовој листи коју саставља преко 30 музичких новинара из целе балканске регије, на топ листама најбољих албума широм Хрватске, укључујући оне утицајног портала Равно до Дна где је проглашен албумом године те на листама музичких портала из Србије, БиХ, Словеније, Немачке, Француске и Уједињеног Краљевства. Албум је завршио на листи најбоље светске музике у Уједињеном Краљевству, Немачкој и Француској.

Други албум, „Comic Disco”, написао је, снимио и продуцирао Шипетић као музички одговор на Тибетанску књигу мртвих. Описује искуства која се догађају након „Tarot Funk” – у барду, интервалу између смрти и поновног рођења описаном у Књизи мртвих. Албум слави живот и усмјерен је према дискотекама 70-их,  југославенском фaнку, афробеату и либанском диску те укључује текстове орјентисане на поп.

Албум, који је најављен у јулу 2020. синглом Daw Yеn, је брзо наишао на позитивне реакције публике и критике.

Два месеца након изласка, песме с албума „Cosmic Disco” налазиле су се на истакнутим светским музичким листама у Француској и Немачкој, а објављене су и у октобарском издању најбољег часописа посвећеног светској музици – британском Сонгслинесу.

Шипетић такође компонује музику за филмове. На Данима хрватске кинематографије награђен је за најбољу музику, а с бендом пастеле је номинован за најбољу надолазећу електроничку изведбу на додели Амбасадора, награде за актере електронске музике.

Детаље о осталим програмима, концертима, радионицама, плесним и циркуским перформансима, ревијама и изложбама, који се одржавају 30. априла у Креативном дистрикту, у оквиру тродневног програма „Заставе будућности”, погледајте на овом линку.

Фото: Промо

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР и А1 Србија.

Ознаке:

Датум

30. Април 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:00

Локација

Сцена 3, Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/