Evelin Gleni

Осети звук / Концерт Евелин Глени и Силарда Мезеија

Отварање платформе Друга? Европа, обележиће концерт светски познате перкусионисткиње Евелин Глени и експерименталног музичара из Сенте, Силарда Мезеија. Овај занимљиви уметнички спој, представиће се новосадској публици 9. октобра у Градској концертној дворани у 20 часова.

Са Евелин Глени наступиће Szilárd Mezei Polar Quartet који чине:

Силард Мезеи – виола,

Богдан Ранковић – кларинет, бас кларинет, алто & тенор саксофон,

Иван Бурка – вибрафон, маримба, перкусије,

Ервин Малинаdouble bass.

Евелин Глени једна је од најпознатијих перкусионисткиња на свету. Пет пута је номинована за Греми награду и чак два пута ју је освојила (1988. године за најбоље камерно извођење и 2014. за најбољи соло у области класичне музике). Године 2015. освојила је и престижну награду Polar Music коју зову Нобеловом наградом за музику. Између осталог, објавила је дует са Бјорк и свирала са бројним познатим музичарима као што су Боби Мек Ферин или Марк Кнопфлер, а наступала је и на отварању Олимпијских игара у Лондону 2012. године.

Евелин Глени је глува од своје дванаесте године и наступа босонога, како би целим својим телом осетила музику. Савремени композитори компонују музику посебно за њу, а на наступу у Новом Саду ће поред импровизација извести композицију „Комад за плес” композитора Џејмса Кина (Јамес Кеане) из Велике Британије.

Евелин Глени ће наступити заједно са Силардом Мезеијем, музичарем и композитором из Сенте који изводи и компонује савремену импровизoвану музику. Иначе, Глени и Мезеи су 2018. године снимили албум импровизоване музике под називом The Core-tet Project са још два врсна импровизатора Џоном Хемерсамом и Мајклом Џеферијем Стивенсом. Ово ће бити њихово прво заједничко извођење пред публиком у склопу пројекта „Креативне амбасаде и амбасадори” чији је управо циљ повезивање великих светских звезда са уметницима из Србије.

Улазнице за концерт биће доступне од 20. септембра, на целокупној продајној мрежи Gigs Tix, као и на њиховом сајтуЦена карте износи 500 динара.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Philipp Rathmer Brigitte

Ознаке:

Датум

09. Октобар 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:30

Локација

Градска концертна дворана
Булевар цара Лазара 67, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/