slika autoportreta Stevana Aleksića

Паралеле

Галерија Матице српске и Национални уметнички музеј у Темишвару реализују изложбу „Паралелеу Галерији Матице српске, у оквиру програмског лука Тврђава мира. Изложба ће бити отворена 8. јула у 20 часова и трајаће до 4. септембра.

Изложба је заснована на заједничком наслеђу, односно уметницима чија су дела заступљена у колекцијама Галерије Матице српске и Уметничког музеја у Темишвару. Услед специфичних историјских околности и заједничког живота српског и румунског народа у оквиру Хабзбуршке монархије током XVIII и XIX века, територија Баната била је јединствени уметнички простор у оквиру ког су деловали бројни уметници. Школовани у Бечу, Братислави, Минхену ови сликари припадали су европским уметничким круговима али су деловали локално у Темишвару, Араду и другим градовима Баната. Такви уметници су били Стефан Тенецки, Павел Петровић, Константин Данил, Стева Алексић и многи други. Данас се дела ових сликара налазе у колекцијама уметничких музеја Србије и Румуније и посматрају се као део националног културног наслеђа, а заправо су доказ јединственог уметничког простора. Идеја изложбе је да се њиховим заједничким излагањем и навођењем јединственог потписа Европска престоница културе уместо имена музеја где се чувају, укаже на повезаност две установе културе, градова и држава кроз уметничка дела европских вредности.

Изложба се најпре представља у Галерији Матице српске 2022. године, када је Нови Сад Европска престоница културе, а онда и 2023. године у Темишвару – када ће овај град у Румунији носити ту важну титулу.

Премијерним представљањем изложбе у Новом Саду домаћа стручна и шира јавност ће се упознати с другачијом димензијом националне културе и уметности кроз посматрање дела из два музеја. Такође, туристи и сви заинтересовани посетиоци Новог Сада ће имати прилику да на једном месту виде дела изузетних вредности. У намери да се паралеле између колекција и истраживачки рад кустоса трајно забележе и представе будућим генерација, биће штампан тројезични каталог с репродукцијама изложених дела.

Улазнице се купују у продавници Галерије Матице српске. На дан отварања и сваког петка улаз је слободан а више информација о улазницама погледајте на њиховом сајту.

Радно време ГМС:

Уторак‒четвртак:
10.00‒20.00 часова

Петак:
10.00‒22.00 часа

Субота‒недеља:
10.00‒18.00 часова

Понедељак: затворено

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: ГМС

Ознаке:

Датум

03. Септембар 2022.
Завршен!

Време

Петком до 22 часа, викендом до 18 часова
10:00 - 20:00

Локација

Галерија Матице српске
Трг галерија 1, Нови Сад

Организатор

Галерија Матице српске
Интернет адреса
https://www.galerijamaticesrpske.rs/

Остали организатори

X