Радионица израде SXF маске / Филмски фронт

У оквиру фестивала „Филмски фронт”, који ће бити одржан од 27. до 30. октобра у Културном центру Новог Сада, као део програма „Град стрипа”, организована је вишедневна радионица израде SXF маски.

Предавач је Мирослав Лакобрија, дипломирани академски вајар и стручњак за специјалне филмске ефекте. Редован је професор на академији за естетику и козметологију Purity, на предмету Филмска маска и специјални ефекти. Године 1997. са Јакшом Влаховићем, основао је удружење „Млади кадрови”, те кренуо у остварење љубави према специјалним филмским ефектима. Један је од аутора и оснивача „Фестивала српског филма фантастике”. Професионално се бави израдом маски и make-up специјалним ефектима за потребе снимања филмова. Осим рада на филму, опробао се и у ТВ серијама, као и у позоришту. Протеклих година је водио више уметничких радионица за маске. Године 2011. добио је награду за најбоље специјалне ефекте, за рад на филму „Зона мртвих“, награду „Капља“ за филмски допринос хорор жанру – Руска међународна награда за хорор филм 2018 године. Добитник је награда Златна арена у Пули за рад на филму „Последњи Србин у Хрватској“ 2019. године. Најпознатији пројекти на којима је радио: „Живот и смрт порно банде“, „Зона мртвих“ , „Мамула“, „Српски филм“, „Свети Георгије убива аждаху “ и „Калкански кругови”.

Радионица је подељена у три сегмента:

I део – Упознавање са материјалима, моделовање у глини и калупирање (27. октобар)

II део – Изливање силиконских рана, ожиљака и маски и техника шминкања до стварања финалне маске (28. октобар)

III део – Презентација маски (29. октобар)

IV део – Зомби шетња (30. октобар)

За учешће у радионици, претходно професионално искуство или формално образовање није неопходно.

Пријаве су отворене до 23. октобра, а формулар се налази на званичном сајту filmfront.rs.

Фестивал „Филмски фронт” је настао из потребе да се афирмише кратки ауторски филм и пружи подршка новој генерацији филмских аутора (професионалцима и аматерима) који су захвалјујући тада новој, дигиталној технологији покренули своје мале и независне продукције. „Филмски фронт” се организује у оквиру програмског лука Друга? Европа и представља платформу око које се аутори из региона окупљају, разменјују искуства, стичу контакте и унапређују своје могућности за даљи развој и производњу филма.

Фото: Промо

 

 

Ознаке:

Датум

27. Октобар 2022.
Завршен!

Локација

Културни центар Новог Сада
Католичка порта 5, Нови Сад