Шав

Церемонија отварања програмског лука Дунавско море и перформанс „Шав” одржаће се 22. јула на Штранду, у 20. 30 часова.

„Шав” је портал за улазак у другу реалност. Extendend Reality перформанс спаја свет виртуелне реалности, са live перформансом за клавир, седам шиваћих машина и ди-џејом. У овом перформансу за сва чула, уметница Јелена Дабић сарађује са пијанистом Marcelom Gam-ом из Бразила и електронским уметником и ди-џејем Carlos Andres Ric-ом aka Arepabahn из Колумбије.

Пијаниста (Marcelom Gamа) представља Дунав, реку која спаја седам европских земаља: свита у седам ставова, композиција Јелене Дабић уз електронику Arepabahn-а и седам шиваћих машина.

У музичком смислу, народне песме и традиционалне дечје песме подунавских земаља, чине основу ове композиције. Сваки став је заснован на једној традиционалној мелодији. Свака мелодија потиче из једне од земаља кроз које тече Дунав, почевши од Немачке, затим Аустрије, Словачке, Мађарске, Србије, Румуније и на крају Бугарске. Као европски трговачки пут, Дунав повезује и у исто време раздваја људе, нације и идеологије једне од других. Седам земаља кроз које протиче Дунав повезују границе. Дунав их обједињује. Седам култура које се не могу одвојити једна од друге. Шав, као симбол везе, кидања, како још увек припада и поправка комада одеће – стоји као и сам Дунав као везивни елемент, и стога представља мотив дела.

Док Мarcelo Gamа свира композицију ствара се разнолик комад одеће Европе. Седам шиваћих машина вредно ради и ствара се уникатни комад. Дизајнер Никола Панроров креирао је костим и сваки од делова костима представља једну подунавску земљу. Футуристички звук са различитим светским традицијама Arepabahna је на прво слушање неспојива са звуком клавира, али се заправо сједињује са њим и упливава као што Дунав тече и урања у Црно Море. Нјегови ди-џеј сетови су космички и плесни и крећу се од ритуалне музике до електричних експерименталних звукова, те плесним ритмовима позивају публику на интеркацију. После сваког става композиције, на пијанисту се облачи нови комад одеће. Тек на крају своје изведбе он је обучен и костим је потпун – обједињен и комплетан, а у исто време обележен индустријализованим земљама кроз које река протиче. Седам култура, које се не могу одвојити једна од друге, као да су комад одеће који, ако недостаје део, рукав или ногавица, више не испуњава своју намену и постаје нефункционалан.

Звук шиваћих машина омета мелодију. Али је јачи, пробија се, остаје и наставља да се креће. Европа је мелодичан комад одеће, а Дунав је шав Европе.

Концепт, композиција, режија: Јелена Дабић

Клавир: Marcelo Gama

Ди-џеј и live electronic: Carlos Andres Rico aka Arepabahn

Филм: Christian Striboll

Костим: Никола Пандуров

Фото: Gerhard Kuhne

Датум

22. Jul 2022.
Завршен!

Време

20:30 - 23:00

Локација

Штранд, Нови Сад
Штранд, Нови Сад

Организатор

Cooltur Connect
X