Слава

Регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска богатији је за српску породичну славу и то је прво културно добро уписано на ту листу. Програм се односи на обележавање славе Свети Василије Велики у свим културним станицама 14. и 15. јануара 2022. године, са циљем да се укаже на значај очувања нематеријалног културног наслеђа нашег народа.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”  овај програм је препознала као пројекат од европског значаја и веома важне европске димензије.

Изложба фотографија Павела Суровог се односи на приказ богатства различитости народних ношњи свих народа Војводине (Срба староседелаца, колониста и досељеника, Словака, Мађара, Русина, Буњеваца, Шокаца, Румуна). Ова изложба ће представљати јединствену сценографију свих простора у којима се програм реализује.

Програм црквених хорова се односи на извођење одређених тропара и пригодног репертоара у трајању од 20 минута. Након обреда освештања жита, резања колача и молитве, кум Славе приступа „дизању Славе” – наздравља Слави. Сви присутни приступају славској трпези (уз неизоставне василице), након чега следи програм тамбурашких оркестара, пажљиво одабраног музичког репертоара, који треба да представи богато музичко – тамбурашко наслеђе свих народа Војводине.

Презентација гастрономског наслеђа војвођанских народа и наслеђа које се огледа кроз вештине старих заната, биће реализована поставком штандова испред културних станица.

Деца, као будући и најважнији преносиоци културног наслеђа, чланови фолклорних ансмабла културно-уметничких друштава са територије Града Новог Сада и околине, приредиће програм који презентује улогу деце у зимском циклусу обичаја (коринђање, пијукање, материце, оци, вертеп,…), са једне стране, док ће са друге стране презентовати орску, вокалну и инструменталну традицију прилагођену њиховом узрасту.

Догађаји ће се одржати у складу са важећим епидемиолошким мерама, то јест у складу са важећом Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19.

Улаз је слободан.

Детаљне информације о догађајима који ће бити реализовани у оквиру Славе пронађите на званичном сајту културних станица.

Партнер пројекта „Слава” је ИДЕА.

Ознаке:,

Датум

14. - 15. Јан 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Културне Станице
Интернет адреса
https://kulturnestanice.rs/sr-cyrl/

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/