Страх од лептира

Представа „Страх од лептира“ биће одржана у Новосадском позоришту 22. новембра у 19 часова, у оквиру позоришног програма Друге? Европе.

Србија крајем деведесетих. Затворска ћелија. Вјеран, београдски трансвестит ухапшен је због проституције. Никола, политички затвореник и организатор демонстрација против режима Слободана Милошевића. Представа је настала по мотивима романа „Пољубац жене паука“ Мигуела Пуига и аутобиографије „Терезин син“ Вјерана Миладиновића Мерлинке.

Текст: Галина Максимовић
Режија: Исидора Гонцић
Улоге: Душан Каличанин, Зоран Пајић, Светислав Буле Гонцић
Продукција: Мерлинка фестивал, Театар Вук

Реч редитељке: „Свака слобода има своју цену”

Ово је представа о слободи до које се једино може доћи кроз борбу. Борбом са спољашњим светом и борбом унутар нас самих. Борбом за бољи свет. Ово је представа о слободи која је једини смисао живота и до које се долази љубављу.

На који начин борба за ново, другачије друштво, за слободу у политичком смислу и борба за другачију сексуалну оријентацију, за слободу љубави може спојити два бића? Два мушкарца? У затвореном, ригидном систему који одбацује могућност сваке промене, сама идеја нечег новог, до тада непознатог, отварања нових могућности изазива страх, отпор, мржњу и насиље.

Симболично и стварно затворени у четири затворска зида, два затвореника Никола и Вјеран покушавају да гласним сањањем, причањем прича и препричавањем филмских заплета побегну макар у машти из сурове сиве стварности.

Али, најгори је онај затвор који сами себи створимо.

Приближавајући се, они као да представљају два пола исте личности, с једне стране рационалну борбу за ново, боље друштво и са друге, ирационалну – за љубав изван задатих оквира, њих двојица достижу ниво слободе спајајући се у сопственој обостраној љубави.

У том процесу они се суочавају са самима собом и својим погледима на свет и доживљавају трансформације.

Као лептири, свако на свој начин, оживљавају потпуну метаморфозу, мењајући себе, покушавају да промене свет, тананим замахом својих крила и достигну слободу.

Лептир представља препород и прелазак у величанствени нови живот. Са својом крхкошћу лептир, такође представља храброст, која је потребна да се изврше промене неопходне у процесу личног и духовног раста.

Јер, његова промена од ружног и овоземаљског до прекрасног и божанског представља трансформацију која је могућа код сваког живог бића. Све оно скривено што чини једно биће, његову унутрашњу снагу и вољу затворено је у чауру, а лептир који се рађа из чауре је ускрснуће и буђење из телесности.

Лептир је симбол слободе и бесмртности душе, промене и наде.

Представа ће бити одиграна у оквиру фестивала „Мерлинка“ који ће бити представљен у току програмског лука Друга? Европа. Све информације и програм фестивала погледајте на овом линку.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

22. Новембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 21:00

Локација

Новосадско позориште - Újvidéki Színház
Јована Суботића 3-5, Нови Сад
Интернет адреса
http://www.uvszinhaz.com/sh

Организатор

Фестивал Мерлинка
Интернет адреса
merlinka.com
X