Уметност на току (Подунавци)

Изложба „Уметност на току” одржаће се од 8. до 21. августа у Галерији ликовне уметности „Поклон збирка Рајка Мамузића”, у оквиру програмског лука Дунавско море. Отварање изложбе заказано је за 20 часова.

Овај догађај је изложба савремених уметника из Дунавског региона (Аустрија, Немачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Словачка, Бугарска). Циљ пројекта је представљање различитих уметничких позиција из подунавских земаља, које ће бити приказане на путујућој изложби 2020-2022. Поред тога, уметници и кустоси ц́е се више пута састајати на симпозијумима у оквиру две Европске престонице културе – Нови Сад 2022 и Темишвар 2023, како би разменили идеје и успоставили везе. Након прве презентације у Музеју Улм, у Немачкој од јула до септембра 2020., састанак се преселио у дворац Шалабург, у Доњој Аустрији у септембру/октобру 2020. године.

У 2021. години пројекат је прешао на онлајн формат. У овом иновативном формату, уметници су представили своје градове, атељее, студије и свој рад у оквиру кратких видео снимака. У новембру 2021. године ситуација са пандемијом омогућила је учесницима да се преселе у Кошице, у Словачку, као и ова изложбом. Године 2022. било је могуће наставити путовање Дунавом до Печуја (Мађарска), Загреба (Хрватска), Темишвара( Румунија). После Новог Сада, последња станица „Уметности на потоку” биће на јесен у Софији (Бугарска).

Кустоси су изабрали до 4 уметника из сваке од својих земаља/града који ће представљати две генерације уметника: Уметници око +/- 50 година и око +/- 30 година. Ово чини видљивим различите позиције генерације пре и после транзиције из Дунавског региона.

Представљени уметници: Birgit Brandis, Jorg Baier, Corinne Choticki, Betina Kattinger, Brigida Zuberi, Berenice Pahl, Helena Eribenne, Corri Aloe (Contact Zone), Rudolf Sikora, Oto Hudec, Flora Pertics, Sandor Imre, Peter, Vladimir Somodi, Ana Frelih, Adrienn Ujhazi, Nikola Džafo, Konstantin Flondor, Andrej Rozeti, Siprijan Bodea, Kosmin Fruntes, Sorin Skurtulesku, Silvija Gančeva, Julijan Stankulov

Пројекат  има за циљ да побуди радозналост према уметничким квартовима у Подунављу. Тиме се пројекат намерно ослобађа мистификације, егзотизације или источњачких уметничких клишеа. Путујућа изложба ће показати паралеле, идентитете и разлике, и тако пружити отворен и свестран увид у уметничке позиције свих генерација и уметничких форми.

Партнер пројекта је Град Улм, Покрајина Баден-Виртемберг.

Радно време:

Радним данима од 9 до 17 часова

Ознаке:

Датум

18. Август 2022.
Завршен!

Време

09:00 - 17:00

Локација

Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића
Vase Stajića 1, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/