vaskrsenje po maleru

Васкрсење по Малеру

Симфонија број 2 „Васкрсење” Густава Малера, коју изводи Војвођански симфонијски оркестар под диригентском палицом Александра Марковића, биће одржана у сали „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, 19. јуна у 20 часова у склопу програмског лука Тврђава мира.

Бавећи се тематиком смрти и преображења, Малерова Друга симфонија представља портал ка схватању и прихватању животног циклуса. Централна мисао овог дела сажета је у речима хора на врхунцу финала: Sterben werd’ ich um zu leben (Умрети морам да бих живео даље), и представља једну од најузвишенијих и највишеслојнијих порука, изван свих религиозних догми. Сви ми понекад морамо „умрети” да бисмо живели даље, морамо дотаћи дно да бисмо се винули у висине.

Цела цивилизација морала је проћи кроз хиљаде година интензивних, разорних ратних сукоба чија је кулминација био Други светски рат: тек када смо схватили да би следећи, нуклеарни рат, значио тотално уништење, дошло је до трансформације и формирања организованог система којим би се спречио нови, фатални глобални сукоб. Малерове речи, а пре свега његова музика, представљају највећи дар једног уметника човечанству, настављају да нас инспиришу, али и опомињу.

Промишљајући о вишеслојности порука које нам пружа Друга симфонија Густава Малера, можемо закључити да је ово монументално дело само по себи „Тврђава мира”, љубави и вере у грандиозност људског духа.

У Европској престоници културе слушаћемо Другу симфонију у изведби Војвођанског симфонијског оркестра, у партнерству са Музичком омладином Новог Сада и под диригентском палицом светског маестра Александра Марковића, који је са само 29 година постао шеф-диригент Опере у Инзбруку, а током припрема за Европску престоницу културе на то место је дошао и у чувеном Војвођанском симфонијском оркестру. Солисткиње на концерту ће бити Соња Шарић (сопран) и Бетина Ранх (мецосопран).

Улазнице се могу купити на билетарници Српског народног позоришта по цени од 400 и 600 РСД.

Фото: Срђан Дорошки

Ознаке:

Датум

19. Jun 2022.
Завршен!

Време

20:00 - 21:30

Локација

Српско народно позориште
Pozorišni trg, Нови Сад

Организатор

Музичка омладина Новог Сада
Интернет адреса
https://www.muzickaomladina.org/

Остали организатори

Војвођански симфонијски оркестар
Phone
021 / 66 22 731
Електронска пошта
vsimfonic@gmail.com
Интернет адреса
https://www.vso.org.rs/
Војвођански симфонијски оркестар
Phone
021 / 66 22 731
Електронска пошта
vsimfonic@gmail.com
Интернет адреса
https://www.vso.org.rs/
X