слама

Велика слама у Баноштору

Уметничке радионице израде скулптура и инсталација од сламе биће одржане у склопу „Слама феста” 7. августа од 18 до 22.30 часова у Баноштору (код Споменика борцима народноослободилачке борбе), у оквиру програмског лука Дунавско море.

Велика слама, Ленд Арт Фестивал, одржава се већ 14 година. Кроз шестодневну радионицу, гостујући уметници и волонтери удружују снаге и стварају монументалне скулптуре од сламе на тему Дунава.

Скулптуре ће бити представљене уз пратећи музички програм на којем ће наступити позната ди-џејица Тамара Kezz.

Завршница и најатрактивнији део програма је спаљивање скулптура кроз интерактивни мултимедијални перформанс. 

У току фестивала биће израђено десет скулптура у Баноштору које ће бити инспирисане мотивима флоре и фауне дунавско-равничарског краја попут барских птица, јелена и коња, цвећа попут лала и сунцокрета, узорака са богатих ношњи и везова, итд.

tamara kezz

Kezz – Тамара је музичарка и продуценткиња, која живи у Љубљани. Њена музика је слободна форма која се непрестано мења, од извођачке поставке до самог звука, али оно што остаје исто је стално трагање за осавремењавањем наслеђа, како би наставило свој живот у будућности. Ауторску музику објављује од 2014. године, а од 2018. је почела интензивно да наступа и као ди-џеј, стасавајући у клубовима 20/44 и Half у Београду. То искуство ју је повело ка истраживању света електронске музике, у којој се пронашла, што је потврдио и овогодишњи ливе на чувеној Dance Арени Exit фестивала.
Њени садашњи ливе сетови покрећу и изненађују неочекиваним обртима, попут певања тема из Мокрањчеве II руковети које се прожимају са електроником, или емотивног свирања мелодике преко дубоких таласајућих бас линија. Користећи свој глас као вокал и инструмент, ствара имагинарне просторе у којима публику подсећа на оно што нису ни знали да су заборавили.
До сада је објавила 2 ЕП издања и 2 студијска албума, док се трећи „Електроизворика” очекује ове године. Са сестром Тијаном је покренула издавачку кућу Пола / Пола и недавно су објавиле први винил Тијамара – Плес сова.

За све заинтересоване посетиоце обезбеђени су бесплатни аутобуски превози до Баноштора у 17.30 и 19.15 часова са поласком са Железничке станице у Новом Саду код локомотиве. као и превози из Баноштора у 21 и 22.30 часова ка Железничкој станици у Новом Саду. Аутобус ће на тој релацији стајати само на једној станици код Меркатора и у повратку код Променаде. 

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

07. Август 2022.
Завршен!

Време

18:00 - 22:30

Локација

Баноштор
Баноштор

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/

Остали организатори