Vox city

Позоришна манифестација „Vox city“ биће одржана 11. и 12. новембра у Културном центру „Младост“ Футог као део програмског лука Друга? Европа.

Међународни друштвено ангажовани фестивал „Vox city” трајаће два дана током којих ће бити приказане представе европских позоришних ствараоца које се баве реалним проблемима локалних заједница у којима су настале.

Све представе настале су током рада са локалним заједницама на различите друштвено-политичке теме (стари, положај жена, Роми, мигранти и сл). Циљ фестивала је да се, користећи уметност, у јавном простору артикулишу реалне потребе и интерси грађана и грађанки и утиче на мењање јавних политика.

Vox city“, или како га још називају „театар заједнице”, представља позориште које стварају сами грађани – позориште за свакога од нас.

Пројекат „Vox city“ ће представити публици две представе базиране на методологији театра заједнице: „Мој глас путује” и „Кад порастем бићу стар/а”.

Бавећи се питањима и проблемима (невидљивих) заједница, дајући глас маргинализованим групама, кроз уметнички процес и интервенције базиране на позоришним праксама пројекат истражује скривену, невидљиву, маргинализовану, мањинску, односно вредносно другачију Србију и Европу.

Пројекат је део програмског лука Друга? Европа Европске престонице културе, који слави креативност маргинализованих група, као и алтернативне и авангардне уметничке изразе.

Мјузикл „Мој глас путује” / петак, 11. новембар / 19 часова / Позориште КЦ Младост Футог

Мој глас путује је инклузивни мјузикл, први на овим просторима, чији су учесници ромска и неромска омладина. Осам младих талентованих учесника представиће се кроз мјузикл који су од музике, текста, кореографија и сценарија креирали уз помоћ ментора служећи се алатима хип хоп културе, и водећи се мотом “Мир, љубав, заједништво и забава”.

Креатори и извођачи:

Анђела Проданић, Арсена Сапи, Алена Делкић, Аби Демири, Богдан Димитријевић, Елдин Криези, Јована Везилић, Мариа Булић

Ментори:

Милан Сисојевић Кенди – писање текстова

Стефан Остојић – драматургија

Богдан Димитријевић – музичка продукција

Весна Пашћановић – сценски покрет и кореографија

Ибрахим Гаши – техника певања

Сенол Рагипи и Данијел Ибрахимовић – техника реповања

Режија: Данијел Рашитовић

Асистент режије: Serge Denoncourt

Продукција: Весна Пашћановић

Пројектна менаџерка: Тијана Вучковић

Дизајнерка свелте: Тила Тот

Звук и расвета: Tilight production

Мак Floss – Микс и мастер

„Кад порастем бићу стар/а”/ субота, 12. новембар / 19 часова / позориште КЦ Младост Футог

Представа са 12 извођача и извођачица на духовит и озбиљан начин приказује однос и размишљања групе новосадских сениора и сениорки, о темама предрасуда и стереотипа, старења, као и различитих изазова са којима се старије особе срећу.

Представа је настала у оквиру пројекта „Винтиџ театар”, а из процесног уметничког рада са групом пензионера и пензионерки на темама стереотипа и предрасуда према старијим особама, као и личног доживљаја старости као једног великог и моћног простора за индивидулани раст и развој особе.

Уметнички тим пројекта:

Бранка Бајић Јованов, глумица и драмска педагошкиња

Душан Мамула, редитељ

Татјана Пајовић, кореографкиња и балерина

Глумци и глумице:

Олга Ковац, Градимир Ковачевић, Јасна Карталовић, Иван Јовановић, Драгица Летић, Милева Вергић, Наталија Маринковић, Милка Дмитрашиновић, Вера Оукић, Валерија Ембер, Милан лбрахимовић, Бранислав Јованов

Пројекат „Винтиџ театар” окупља генерацију људи 65+ и укључује их у активан позоришни процес пропитујући теме старења, стереотипа према старијим особама, позиције у друштву и система вредности ових винтиџ генерација.

лз процеса рада, у виду драмских радионица од марта до септембра 2022, настала је позорисна представа „Кад порастем бићу стар/а”.

Улаз на представе је слободан.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Фото: Промо

Ознаке:

Датум

11. Новембар 2022.
Завршен!

Време

19:00 - 20:00

Локација

Културни центар Младост, Футог
Цара Лазара 42, Футог

Организатор

Културни центар „Младост" Футог

Остали организатори

ZID театар, Амстердам
Интернет адреса
https://zidtheater.nl/en/
ZID театар, Амстердам
Интернет адреса
https://zidtheater.nl/en/
ZID театар, Амстердам
Интернет адреса
https://zidtheater.nl/en/