Lajbah

Laibach / Wir sind das Volk

У оквиру програмског лука Тврђава мира, љубљански бенд Лајбах наступиће у Новом Саду са мјузиклом Wir sind das Volk (Ми смо народ) 2. јула 2022. године.

Мјузикл је инспирисаним провокативним постмодернистичким драматуршким делима Хајнера Милера. Овај пројекат премијерно је изведен у „HAU Театру”, у Берлину, где је и сам Хајнер Милер својевремено радио у чувеном „Берлинер ансамблу”, позоришту које је основао Бертолд Брехт. Наследивши брехтовску револуционарну инспирацију, Милер је тематизовао проблеме национализма, али и развоја социјалистичког друштва, због чега се често сусретао са проблемом цензуре.

Музичко-сценска изведба коју ћемо имати прилике да видимо у оквиру „Бунта” је, у погледу уметничког израза, стапање Милеровог сценског израза са провокативном музиком Лајбаха, док се на плану садржаја ради о стапању антинациналистичких и антирепресивних идеја, о стапању у театарски гест обрачуна са опасностима национализма, који нам се данас све очигледније враћа као алиби за неке нове тоталитаризме.

Мјузиклом Wir sind das Volk (Ми смо народ), како најава једног љубљанског позоришта каже са дозом ироније: „Лајбах и гости (Мина Шпилер, Катарина Стегнар, Цвето Кобал, Сашо Волмајер, Vier Personen квартет, The Stroj и његова светост Петер Млакар) приређују више од сат и по времена патриотизма. Па ипак, патриотизам је праћен трансом, он је транснационалан, транспарентан, трансформацион. Лајбах стога нуди више од сат и по времена свежег, актуелног и уравнотеженог немачко-словеначко-српског патриотског задовољства.”

Улазнице за мјузикл су доступне на свим Gigx Tix продајним местима, као и на њиховом сајту. Цена карте је 1500 динара. У случају лоших временских услова догађај се премешта у Градску концертну дворану где распоред седења остаје непромењен.

Због организације и реализације музичко-сценске изведбе мјузикла одређује се привремена забрана одвијања саобраћаја у Дунавској улици, од Београдског кеја до Улице Иве Лоле Рибара, у Новом Саду.

Привремена измена режима саобраћаја важи 1. и 2. јула 2022. године од 18 до 00 часова. 

Фото: Томислав Гангл

Ознаке:

Датум

02. Jul 2022.
Завршен!

Време

22:00 - 23:30

Локација

Дом војске
Београдски кеј 9, Нови Сад

Организатор

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/