zamišljene granice

Замишљене границе

Галерија на отвореном и испитивање на тему „Замишљене границе” биће постављена од 23. јуна до 28. августа на Субином платоу у Лиманском парку, у оквиру програмском лука Тврђава мира.

Изложба „Замишљене границе” подељена је у три целине и окупља уметнике и уметнице, активисте и активисткиње, групе и појединце, да заједно дају коментар и осврну се на тематски оквир програмског лука Тврђава мира, у оквиру ког се и реализује ова поставка. Изложба покушава да истражи феномене друштва у коме живимо, а које је дифинисано појмовима као што су: евроцентричност, наслеђа колонијализма, неоколонијализам, миграције, енергетска криза, Фронтеx и Тврђаве Европа. Такође, изложба приказује и идеје за будућност које нуде могућности за превазилажење ових концепата и њихових мањкавости.

Србија се дуги низ година граничи са Европском унијом. Иако је географски несумљиво део европског континента, културолошки је увек на граници – оно што би се дефинисало као спој истока и запада, европске културе и орјента. Како то дефинише Марија Тодорова у својој књизи „Имагинарни Балкан”, овај простор је „ипак конструисан као ‚други‘ унутар ње (Европе, прим. аут.)” и као такав је „… могао лако апсорбовати многе политичке, идеолошке и културне фрустрације створене тензијама и противречностима које су својствене регионима и друштвима изван њега.” Историјски, ова позиција за Србију није нова, и она са собом носи и позитивне аспекте, пре свега у домену отворености, мултикултуралности друштва и богатог разноврсног културног наслеђа. Чињеница је да Србија, као ни друге државе Западног Балкана, нису у истој позицији са земљама чланицама Европске уније. Наше искуство говори да много тога заједничког Србија дели са не-европским уметницима, а посебно позицију унутар Европске уније. Наше познавање културе и историје уметности је евроцентрично и у великој мери занемарује специфичности других култура и њихово наслеђе. Из те позиције желимо да приступимо појму „Тврђава мира” који за нас отвара многа питања. Где почиње та тврђава и ко је њен творац, ко или шта је претња за мир који тврђава штити, те ко, како и када има дозволу да уђе у тврђаву, и да ли смо слободни када смо унутра?

Учесници:

Alaa Abu Asad i Ulufer Çelik (Палестина и Турска, Холандија)
Selma Asotić (Босна и Херцеговина, САД)
SABA – Silvia Amancei / Bogdan Armanu (Румунија)
Nika Autor (Словенија)
bak.ma digital media archive of social movements (Özge Çelikaslan, Bilge Emir) (Турска)
Leslie Fernandez Barrera (Чиле)
Fokus grupa (Хрватска)
Jelena Grujičić (Србија)
Vladan Jeremić i Rena Redle (Србија)
Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Северна Македонија)
Ena Jurov (Хрватска)
Adela Jušić (Босна и Херцеговина)
Yazan Khalili (Палестина)
Uroš Krčadinac (Србија)
Hythm L-Wrdny (Египат)
Bojan Mrđenović (Хрватска)
Paula Baeza Pailamilla, кустос Ignacio Szmulewicz (Чиле)
Pravo na vodu (Србија)
Nataša Prljević (Србија, САД)
Baris Seyitvan (Турска)
Daniel Toca (Mексико)
Jaśmina Wójcik (Пољска)
Ala Younis (Jордан)

Кустоски тим: КУРС (Милош Милетић и Мирјана Радовановић)

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Ознаке:

Датум

12. Август 2022.
Завршен!

Време

Целодневни

Локација

Субин плато у Лиманском парку
Лимански парк, Булевар деспота Стефана, Нови Сад

Организатор

Галерија „Бел Арт"
Интернет адреса
https://belart.rs/

Остали организатори

Фондација "Нови Сaд - Европска престоница културе"
Интернет адреса
https://novisad2022.rs/
Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције
Интернет адреса
https://ugzins.rs/
Курс колектив