#Значење дома_2022

У оквиру програмског лука Друга? Европа од 23. новембра до 12. децембра у Дистрикту биће одржан перформанс и изложба под називом „#Значење дома_2022“.

Отварање изложбе је заказано за 23. новембар у 19 часова, а осталим данима ће бити отворена до 12. децембра у следећим терминима:

– понедељак, уторак, четвртак и петак од 14 до 19 сати,

– среда, субота и недеља од 12 до 19 сати.

Meaning of Home (Farsickness/Homesickness/Homlessness) представља дугогодишњи, интердисциплинарни, колаборативни пројекат (истраживање, анкете, текстуални и аудио-визуелни радови, перформанс) невладине организације из Новог Сада KEC Art Box, који су мултимедијални уметник, Драган Војводић и књижевница, Љиљана Малетин Војводић, реализовали током својих резиденцијалних и истраживачких пројеката, у сарадњи са уметницима и локалним становништвом у градовима престоницама културе (Плзен 2015 и Тарту 2024), интернационалним резиденцијалним центрима (Typa museum, Konstepidemin, Nelimarkka museum, Gunnarshús), удружењима уметника или невладиним организацијама (ЕУ Јапан Фест у Токију) у Финској, Естонији, Исланду, Чешкој, Шведској, Јапану, као и са психолошкињом Мајом Бабић (Геронтолошки центар Нови Сад) и др.

Интердисциплинарна изложба „Значење дома_2022”, која ће бити реализована уз учешће локалног становништва, кустоса, уметника и волонтера из Естоније (Izabella Eck, Фондација Тарту 2024), САД (Anthony Cervino, Shannon Egan / Ejecta Projects), Шведске (Nils Ramhøj), Јапана (јапански уметници у резиденцији Art Box у Новом Саду захваљујући сарадњи са ЕУ Јапан Фестом из Токија) и Србије (Стеван Којић, Virtual.Unit – creative VR lab), преиспитује феномен дома у интердисциплинарном, локалном и интернационалном контексту.

Да ли су нам дом постале социјалне мреже? Да ли је у контексту глобализације доживљај дома изгубио етничку специфичност? Колико на садржину појма утичу социјална маргинализација, пандемије, миграције? На који начин друштво посматра мигранте/киње и бескућнике/це? Може ли нас уметност учинити друштвено одговорнијим?

Креативно-едукативни центар Аrt Box ће током трајања изложбе, кроз илустрације ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут”, представити и публикацију „Како разумети нови уметничку праксу (српско-енглески илустровани водич кроз новосадску нову уметничку праксу за младе)”. У питању је својеврсна српско-енглеска мапа за кретање кроз новосадску нову уметничку праксу намењена младима – илустрована концептуална слагалица, чији садржај акценат ставља на најважније концепте, идеје, појмове, ауторе и скреће пажњу на алтернативне уметничке изразе као што је перформанс, уметничке акције, излагања и интервенције у вангалеријским просторима, и сл.

На отварању ће бити представљен VR рад Virtual.Unit – creative VR lab-а, који пропитује тему изложбе у контексту климатских промена кроз виртуелну реалност коју ће посетиоци моћи погледати уз помоћ VR headset-а.

Фото: Pilsen 2015

Ознаке:

Датум

23. Новембар 2022.
Завршен!

Време

19:00

Локација

Дистрикт
Булевар деспота Стефана 5, Нови Сад