Predstava Nasleđe - Srbija

Amanet / EYE.net 2.0

Predstava „Amanet”, je prva koja će biti odigrana u sklopu pozorišnog festivala koji je nastao kao rezultat projekta ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 5. aprila u 18 časova u SKC Fabrici. Predstavu će igrati učesnici projekta iz Srbije, a festival je deo programske celine Škole budućnosti u čijem fokusu su mladi i njihovo uključivanje u umetničke, obrazovne i društvene aktivnosti.

O predstavi:

Možemo li sve da uništimo potpuno svesni o tome šta se dešava? Zahvaljujući napretku nauke i čovečanstva, svedočićemo smaku sveta. Čovek oduzima zemlju svojoj deci i nije zabrinut. Svoju (majku) zemlju tretira kao stvar koja se može kupiti, opljačkati ili prodati kao stado ili sjajni nakit. Njegova pohlepa će jednog dana progutati zemlju i ostaviti samo pustoš. Vazduh je čoveku dragocen, jer sva živa bića dele isti dah. Čini se da čovek ne primećuje vazduh koji diše. Kao čovek koji umire danima, on je ukočen od zagađenog i lošeg vazduha. Znamo: zemlja ne pripada čoveku. Nastavite da prljate svoj krevet i jedne noći ćete se ugušiti u sopstvenom smeću. To je kraj života i početak borbe za opstanak. Čega smo spremni da se odreknemo da bismo zaustavili ovu katastrofu?

Dramski pedagog: Sonja Leštar

Reditelj: Maja Grgić

Scenograf i kostimograf: Đorđe Marković

Proširena stvarnost: Stanislav Grgić

Dizajn zvuka: Milan Inić i Stefan Sabo

Mladi koautori i izvođači: Stefan Sabo / Lena Bognar / Jana Janković / Vojo Ćetković / Nikola Bogdanović / Ilija Bogdanović / Ana Sarić / Aleksa Tucakov / Jovana Grabež / Milana Stojanović / Isidora Lakić / Marija Đurđević / Anđela Andrijević / Amelia Stakić / Hana Gusić / Magdalena Kanja / Petra Jovanović / Jovana Dugonjić / Emina Durić / Pavle Hrnčić / Nina Lazić / Dušan Trbojević / Sofija Marić / Medina Ramadani / Vanja Djurišić / Milan Inić / Mateja Kardelis / Vanja Halupa / Nikolina Đenadija / Danijela Savanović

Podržano od strane grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

O festivalu: 

Pozorišni festival, nastao u okviru projekta EYE.net 2.0, biće održan u periodu od 5. do 8. aprila u srednjim školama u Novom Sadu i Zoni 021. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizamsolidarnostlažne vestiekologijaantifašizamekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, francusku „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ulaz na sve predstave u okviru festivala je slobodan.

Foto: Promo

The event is finished.

Oznake:

Datum

05. апр 2022.
Završen!

Vreme

18:00 - 19:30

Lokacija

Studentski kulturni centar Fabrika
Bulevar despota Stefana 5, Нови Сад

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Kulturno-umetničko društvo „Moment”
Internet adresa
https://www.bizi.si/KULTURNO-UMETNISKO-DRUSTVO-MOMENT/
Mladinski kulturni centar „Maribor"
Internet adresa
https://mkc.si/
Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/
Trupa „Drž’ ne daj”
Internet adresa
http://www.drznedaj.rs/
Kilowatt festival (Italija)
Internet adresa
https://www.kilowattfestival.it/
Multicultural city (Berlin, Nemačka)
Théâtre du Pélican
Phone
04 73 91 50 60
Email
contact@theatredupelican.fr
Internet adresa
https://www.theatredupelican.eu/
Le Théâtre du Grand Rond
Internet adresa
https://www.grand-rond.org/index.php?module=grandrond
Center interesnih dejavnosti Ptuj
Internet adresa
https://www.cid.si/
Polyplanity (Atina, Grčka)
Divadlo v Dlouhé
Internet adresa
https://www.divadlovdlouhe.cz/
Pazaislis Music Festival
Phone
(8 37) 200478
Email
info@pazaislis.lt
Internet adresa
http://pazaislis.lt/en/
EPK Kaunas 2022 (Litvanija)
Internet adresa
https://kaunas2022.eu/en/