Poslednja bitka Maršala Konjeva / EYE.net 2.0

Predstava „Poslednja bitka Maršala Konjeva”, biće odigrana u sklopu pozorišnog festivala koji je nastao kao rezultat projekta ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 6. aprila u 20 časova na Maloj sceni u Pozorištu mladih. Predstavu će igrati učesnici projekta iz Češke, a festival je deo programske celine Škole budućnosti u čijem fokusu su mladi i njihovo uključivanje u umetničke, obrazovne i društvene aktivnosti.

O predstavi:

Nekada davno, između istoka i zapada, između bivšeg sovjetskog bloka i Evropske unije, između prošlosti i sadašnjosti, stajala je, na malom trgu u Pragu, statua ruskog generala. Onda je jedne noći neko po njoj prosuo crvenu boju. Šta je trebalo učiniti? Neko je pokušao da skine boju, dok ju je neko drugi pokrio cvećem. Neko je pucao iz pištolja u statuu izdaleka, pa je policija počela da je obezbeđuje. Izgledalo je kao da je poslednja bitka maršala Konjeva počela. Ko se ovde pita? Da li će uklanjanje statue promeniti našu prošlost? I da li će te garaže konačno biti izgrađene tamo? Slikovit kolaž prikazuje potrebu da se izbori sa istorijskom traumom ruske okupacije, evroskepticizmom i sećanjem na javni prostor.

Kreativno mentorstvo: Zuzana Burianová, Barbora Šupová

Mladi koautori i izvođači: Nikol Arenbergerová / Anna Fialová / Magdalena Formánková / Hannah Josková / Kristýna Knotová / Adam Kobulej / Šimon Kobulej / Markéta Kultová / Rosalie Malinská / Lucie Matinová / Klára Müllerová / Anna Myslíková / Jolana Ritterová / Petra Šavrdová / David Vojáček / Eva Vrbová

Podržano od strane grada Praga.

O festivalu:

Pozorišni festival, nastao u okviru projekta EYE.net 2.0, biće održan u periodu od 5. do 8. aprila u srednjim školama u Novom Sadu i Zoni 021. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizam, solidarnost, lažne vesti, ekologija, antifašizam, ekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju francusku predstavu „Zastani pred ruševinama”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno”, kao i iz Srbije „Amanet”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ulaz na sve predstave u okviru festivala je slobodan.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

06. апр 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:30

Lokacija

Pozorište mladih
Ignjata Pavlasa 4 Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Kulturno-umetničko društvo „Moment”
Internet adresa
https://www.bizi.si/KULTURNO-UMETNISKO-DRUSTVO-MOMENT/
Mladinski kulturni centar „Maribor"
Internet adresa
https://mkc.si/
Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/
Trupa „Drž’ ne daj”
Internet adresa
http://www.drznedaj.rs/
Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt
Internet adresa
http://Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt
Multicultural city (Berlin, Nemačka)
Théâtre du Pélican
Phone
04 73 91 50 60
Email
contact@theatredupelican.fr
Internet adresa
https://www.theatredupelican.eu/
Le Théâtre du Grand Rond
Internet adresa
https://www.grand-rond.org/index.php?module=grandrond
Center interesnih dejavnosti Ptuj
Internet adresa
https://www.cid.si/
Polyplanity (Atina, Grčka)
Divadlo v Dlouhé
Internet adresa
https://www.divadlovdlouhe.cz/
Pazaislis Music Festival
Phone
(8 37) 200478
Email
info@pazaislis.lt
Internet adresa
http://pazaislis.lt/en/
EPK Kaunas 2022 (Litvanija)
Internet adresa
https://kaunas2022.eu/en/