predstava Zastani pred ruševinama

Zastani pred ruševinama / EYE.net 2.0

Predstava „Zastani pred ruševinama” će biti odigrana u sklopu pozorišnog festivala koji je nastao kao rezultat projekta ЕYE.net 2.0 (European Youth Engagement Network 2.0), 5. aprila u 20 časova na maloj sceni Pozorišta mladih. Predstavu će igrati učesnici projekta iz Francuske, a festival je deo programske celine Škole budućnosti u čijem fokusu su mladi i njihovo uključivanje u umetničke, obrazovne i društvene aktivnosti.

O predstavi:

Plešemo li na Titaniku?

Naše društvo je bolesno, a niko zapravo ne može da kaže od čega. Želimo da ispitamo tu bolest kroz prizmu javnog prostora: javni prostor je telo našeg društva.

Zar javni prostor polako ne postaje prostor koji se odjednom suprotstavlja pojedincima koji su ga osmislili?

Naša predstava je jedna osetljiva fotografija ovog javnog prostora. Želimo da je gledamo, osetimo, podelimo naše strahove i želje sa ostalim Evropljanima. Da se sa njima osvrnemo na pitanje: zar ne želimo da vidimo znakove predstojeće katastrofe ili ti znakovi ni ne postoje?

U formi putovanja vođenog GPS-om, prošetaćemo javnim prostorom kako bismo potražili simptome ove bolesti; Potrudićemo se da vidimo ono što ne vidimo ili više ne možemo da vidimo. Femicid na ulicama, beskućnici koji mrtvi leže na zemlji, razvoj nadzornih kamera, nasilje policije… ali takođe i znaci pažnje, momenti humanosti…

Kreativno mentorstvo: Kate Papi, Eric Vanelle i kolektiv La Volte

Mladi koautori i izvođači: Inès Massa / Clara Barbier / Emilie Arnaud / Louise Morel / Marie Le Galloc’h / Isabelle Gaspar / Louise Espaignet / Guillaume Marrakchi / Idrissa Oili Soufou / Scarlett Audry / Clémence Herquin / Nina Baudy / Marie Baldy / Lucie Barbier / Jérôme de la Bernadie / Lucille de Rochegonde / Loan Le Dihn / Amarine Rignanese / Oriane Paralté

Podržano od strane regiona Oksitanija / Conseil Départemental de la HauteGaronne / Ville de Toulouse / Institut Français / Teatroskop / Goethe Institut / La Biennale internationale des arts vivants

O festivalu: 

Pozorišni festival, nastao u okviru projekta EYE.net 2.0, biće održan u periodu od 5. do 8. aprila u srednjim školama u Novom Sadu i Zoni 021. Pretvarajući škole u umetničke scene, a institucije kulture u centre edukacije, projekat „EYE.net” uključuje omladinu koja će, kroz rad sa vrsnim umetnicima kao mentorima, sama kreirati sadržaj, odnosno pozorišne predstave. Njihova tematika je aktuelna i prijemčiva široj publici, te su neki od okvira u kojima će mladi stvarati i evroskepticizamsolidarnostlažne vestiekologijaantifašizamekonomija i drugi.

Učesnici iz svake zemlje birali su po jednu temu kojom će se baviti, pa će tako od 5. do 8. aprila, ljubitelji angažovanog teatra imati priliku da pogledaju češku predstavu „Poslednja bitka maršala Konjeva”, predstavu iz Nemačke „Zašto?”, predstavu grupe mladih koji dolaze iz Grčke „Neobeležena zemlja”, iz Italije „Da li volite paradajz sos?”, iz Litvanije „Zvuk tišine”, Slovenije „Neki to vole lažno” kao i iz Srbije „Amanet”. Nakon ili tokom svake od predstava održaće se i interaktivna debata sa mladom publikom.

Ulaz na sve predstave u okviru festivala je slobodan.

Foto: Marie Hyvernaud

Oznake:

Datum

05. апр 2022.
Završen!

Vreme

20:00 - 21:30

Lokacija

Pozorište mladih
Ignjata Pavlasa 4 Novi Sad

Organizator

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
Internet adresa
https://novisad2022.rs/

Ostali organizatori

Kulturno-umetničko društvo „Moment”
Internet adresa
https://www.bizi.si/KULTURNO-UMETNISKO-DRUSTVO-MOMENT/
Mladinski kulturni centar „Maribor"
Internet adresa
https://mkc.si/
Liceulice
Internet adresa
https://liceulice.org/
Montažstroj
Internet adresa
https://montazstroj.hr/en/
Trupa „Drž’ ne daj”
Internet adresa
http://www.drznedaj.rs/
Kilowatt festival (Italija)
Internet adresa
https://www.kilowattfestival.it/
Multicultural city (Berlin, Nemačka)
Théâtre du Pélican
Phone
04 73 91 50 60
Email
contact@theatredupelican.fr
Internet adresa
https://www.theatredupelican.eu/
Le Théâtre du Grand Rond
Internet adresa
https://www.grand-rond.org/index.php?module=grandrond
Center interesnih dejavnosti Ptuj
Internet adresa
https://www.cid.si/
Polyplanity (Atina, Grčka)
Divadlo v Dlouhé
Internet adresa
https://www.divadlovdlouhe.cz/
Pazaislis Music Festival
Phone
(8 37) 200478
Email
info@pazaislis.lt
Internet adresa
http://pazaislis.lt/en/
EPK Kaunas 2022 (Litvanija)
Internet adresa
https://kaunas2022.eu/en/