Ekotopije / Ekotisak

Ekotopije je ambijentalna prostorna instalacija osmišljena kao taktilno i senzorno iskustvo, uranjanje u antropocen. Postavljena kao specifičan imersivni prostor, otvara nas ka drugim pogledima i vizijama u kontekstu klimatskih promena.

Instalacija će biti postavljena u Paviljonu na Štrandu, od 22. do 31. jula, u toku programskog luka Dunavsko more. kao deo projekta „Ekotisak”. Otvaranje izložbe zakazano je za 22. jul u 18 časova.

Ambijentalna instalacija uodnošava nekoliko različitih radova (kuća, radio stanica, katalog ibašta) koji suočavaju posmatrače sa kompleksnom mrežom uzročno posledičnih odnosa. Ekotopija nas otvara ka posledicama naših neodrživih navika, poput preterane kupovine, nebalansirane raspodele resursa, prevelike proizvodnje i eksploatacije prirode, problematičnim komunikacionim odnosima, suživotu sa drugim neljudskim bićima i neživim entitetima i zapostavljanja primenjivog znanja koje smo nasledili od naših predaka.

Instalacija teži da u posmatračima aktivira suočavanje sa usvojenim navikama i tako ih otvori ka drugim načinima sagledavanja odnosa prirodnog okruženja, masovnog konzumerizma i našeg doprinosa postojećim problemima ali i mogućim rešenjima.

Pitanja koja rad teži da pobudi su: Koliko smo svesni svog učinka u klimatskim promenama; na kome leži odgovornost nerešavanja problema, korporacijama ili individuama; koji su to prepoznati modeli održivosti koji mogu biti primenjeni; možemo li učiti iz prošlosti i znanja koje smo nasledili; može li bolja komunikacija sa planetom Zemljom, biljkama, životinjama podstaknuti održiviji i izbalansiraniji život?

Centralni deo ambijentalne instalacije, oko kojeg se grade ostali radovi, čini kuća koja postaje mesto propitivanja disbalansa primene prirodnih resursa otvarajući prostore starog zapostavljenog znanja. Oko kuće nalazi se bašta kao primer konfliktne situacije uživanja i konzumacije u kojoj se može prelistavati katalog proizvoda kroz koji se suočavamo sa ishodima današnjeg načina života i proizvodnje realnosti. Konstrukciju ove prostornosti nadopunjava i radio stanica koja otvara prostor zvučne arhitekture i komunikacije između čoveka i živosti njegovog svakodnevnog okruženja koje često zanemaruje.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

22. jul 2022.
Završen!

Vreme

16:00 - 21:00

Lokacija

Štrand
Štrand, Novi Sad

Organizator

Centar za promociju nauke
Internet adresa
https://www.cpn.edu.rs/

Ostali organizatori

Austrijski kulturni forum Beograd
Internet adresa
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
Austrijski kulturni forum Beograd
Internet adresa
https://www.facebook.com/AustrijskiKulturniForum
X