Novo čitanje literature / Heroine u Zenitu

Treći dan festivala „Heroine u Zenitu“ održaće se 11. juna u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru programskog luka Heroine.

Okrugli sto o savremenom stvaralaštvu žena, kako kod nas, tako i u evropskim okvirima. Šest žena, šest autoriteta (univerzitetske profesorke, književne kritičarke, prevoditeljke, novinarke, urednice) daju novo viđenje problema aktuelne poetike književnosti žena i novo vrednovanje.

Četvorodnevni festival „Heroine u Zenitu” otvara prostor za predstavljanje, upoznavanje i dijalog s važnim prozaistkinjama, pesnikinjama, književnim kritičarkama i urednicama u izdavačkim kućama s nedvosmisleno promišljenim i osvešćenim feminističkim pogledom na svet.

Književnost koju stvaraju žene odavno nije sinonimna s marginom: upravo ona domaću književnu produkciju stavlja u evropski i svetski kontekst time što preispituje dominantne ideološke matrice i podrazumevane muškocentrične politike isključivosti i nasilja.

Neke od heroina sa kojima ćemo se upoznati trećeg dana festivala, su Tamara Krstić, Olja Petronić, Vladislava Gordić Petković, Vera Kopicl i Pobunjene čitateljke  (Irena Jovanović i Marija Božić).

Četvrtog dana festivala, prisutni će imati priliku da upoznaju književne kritičarke.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Promo

Oznake:

Datum

11. јун 2022.
Završen!

Vreme

19:00 - 21:00

Lokacija

Kulturna stanica Svilara
Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Organizator

Zenit books doo
Phone
021 3020 566
Email
dejan@zenitbooks.com
Internet adresa
https://www.zenitbooks.com/